Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tájékoztatása  az orosz-ukrán konfliktus eddigi tapasztalatairól

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság már az orosz-ukrán háború kezdete óta éjjel-nappal jelen van a határmentén kialakított gyűjtőpontokon és segíti a háború elől menekülők regisztrálását és tájékoztatását, szorosan együttműködve a társszervekkel.

A kezdetek óta több mint ezer menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált a hatóságunk. A Főigazgatóság folyamatosan azon dolgozik, hogy a tömegek áramlásának megfelelően csoportosítsa át mind a humán mind az eszköz erőforrását, ezáltal is hatékonyabbá és gyorsabbá téve a regisztrációt, hogy aztán szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássa el a háború elől menekülőket.

Múlt hét óta egyre nagyobb számban keresik fel budapesti és dunántúli ügyfélszolgálatunkat is, ahol szintén emelt létszámban dolgoznak kollégáink, az ügyfélfogadási időn kívül is. Az OIF a menedékeskénti kérelmek regisztrálásán túl, mindezidáig több ezer harmadik országbeli állampolgárnak nyújtott tájékoztatást és adott ki részükre ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

A hatósági munkavégzés mellett a pályaudvarokon is jelen vannak munkatársaink az első vonat érkezésétől az utolsóig és a társszervekkel szorosan együttműködve segítik a határról érkezők informálását, koordinálását és minden egyéb szükséges feladatot ellátnak.

Mindemellett az OIF honlapjára is felkerült egy részletes, három nyelvű (magyar, angol, ukrán) tájékoztató az Ukrajnából menekülők részére.

 

Forrás: Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság