Az Országgyűlés előtt a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítása

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés ma kezdte tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelynek célja a a járvány elleni hatékony védekezés biztosítása, a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése. A javaslatról jövő héten lesz szavazás.

A kormány nevében Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ismertette a törvényjavaslatot. Expozéjában kifejtette: a javaslat célja, hogy a kormány által elrendelt veszélyhelyzet kihirdetésével egyetértve az azóta meghozott összes intézkedést megerősítse és meghosszabbítsa hatályukat.

Hangsúlyozta, hogy járványügyi szakértők szerint indokolt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések további fenntartása, mivel a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant.

A lazítás ideje még nem jött el, de a kormány reméli, ez sincs már olyan messze - fogalmazott az államtitkár.

Közölte: a kormány mindent megtesz, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre,  elkedződhessen a tömeges oltás és így a korlátozásokat is fel lehetne oldani. A gazdaság újraindításában is az a cél, hogy a leggyorsabbak között legyen az ország - mondta.

Völner Pál a törvényjavaslatot ismertetve arról is beszámolt, a 90 napra biztosított parlamenti felhatalmazás meghatározásakor az indítvány figyelemmel van arra, hogy a kormány intézkedéseit több rendelet tartalmazza. A felhatalmazás a kabinet jövőben meghozandó intézkedéseire is vonatkozik - tette hozzá.

A javaslat egyértelművé teszi ugyanakkor - folytatta az államtitkár -, hogy a felhatalmazás 90 nap előtt is visszavonható, az Országgyűlés pedig hatályon kívül is helyezheti azt.

Az előterjesztés kimondja továbbá, hogy az Országgyűlés megerősíti a javaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet, ezáltal "az Országgyűlés elismeri a kormány eddigi, a járvány megfékezése érdekében tett lépéseit" - közölte.

Megjegyezte, hogy veszélyhelyzet idején időközi választás vagy népszavazás nem tartható, az eljárási határidők megszakadnak, az elmaradt választások időpontját pedig a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül ki kel tűzni.

A kormánypártok támogatják a javaslatot, a baloldali pártok  - az eddigi nyilatkozataik alapján  - várhatóan nem szavazzák meg azt. A javaslatról jövő héten szavaz az Országgyűlés.

A járvány miatt a kormány, majd a parlament a járvány első hulláma során is elrendelte a veszélyhelyzetet, amely az első hullám lecsengésével 2020. június 18-án szűnt meg. Majd a második hullám során a kormány november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, újra kihirdette a veszélyhelyzetet, amit az Országgyűlés 90 napra meghosszabbított. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket a kormány február 1-ig, majd legutóbbi döntésével március 1-ig meghosszabbította, mert a  magyar járványügyi adatok ugyan biztatóak, de számos európai országban már a harmadik hullám jeleit észlelik, ismét nő a fertőzések száma, és gyorsan fertőz a brit vírusmutáns.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu