Az ördög szerelemre csábítja Trokán Annát
Visel-e valamit az ifjú színésznő az estélyi ruhája alatt? Talán megtudják azok, akik megnézik Az ördög című Molnár Ferenc darabot, melynek premierje szombaton este lesz a Móricz Zsigmond Színházban.

A Junior Prima-díjas művésznő, Trokán Péter és Papadimitriu Athina elsőszülött leánya nem először szerepel Nyíregyházán. Néhány éve a Barbizon szabadtéri színpadán mutatták be a Karinthy Színházzal a Tisztelt ház című komédiát, négy éve pedig a VIDOR Fesztiválon a veszprémi teátrummal a Szentivánéji álom című művet. Mint elmondta, óriási élmény volt számára, hogy milyen szeretettel vették körül őket, mennyire befogadó volt a közönség, mert ilyet sehol nem tapasztalt másutt az országban. Nemrég a szabadúszó létet választotta, visszaköltözött Budapestre, s úgy látja, jó döntést hozott, hiszen ennyi idő után érdemes teátrumot váltani, ha szakmailag fejlődni akar, bár nem kockázatmentes. Az idei évadban más fellépések mellett a Nemzeti Színházban játszik az Isten ostora és az Éden földön című darabokban. Mindkettőben szerepel a nyíregyházi társulat egykori tagja, Olt Tamás is, aki Schlanger András igazgató figyelmébe ajánlotta őt az általam nagyon kedvelt Molnár Ferenc darabban Jolán szerepére. Miről is szól a Faust lipótvárosi parafrázisának tartott mű? Erről kérdeztem két próba között a közvetlen, szerény hölgyet.

 

Merjünk szeretni!

 

– A szerelemről, az elfojtott érzelmekről szól, amik vulkánként kitörhetnek, bármennyire próbáljuk elfojtani. Mi van akkor, ha éveken át hazudunk magunknak, nem a saját életünket éljük, hanem azt tesszük, amit elvárnak tőlünk? Ez valamilyen szinten csaknem mindenkivel megtörténik élete során. Az érzelmeim vállalása nekem se könnyű, bármennyire is ezt gondolják félig görög származásom miatt. Csak olyankor vagyok egyébként temperamentumos, ha hirtelen valami nagy öröm vagy bánat ér. A szakmánk jellegéből adódóan nap mint nap szembesülünk próba közben egy sor kérdéssel, amire őszinte válaszokat kell adni, s ez nem mindig egyszerű. Amikor a múlt század elején ez a mű keletkezett, még nehezebb volt vállalni az érzelmeket. Jolán nagyon szegény családból származik, s hozzákényszerül egy jómódú férfihoz. Vesztére a lánykérés előtti napon beleszeret egy nincstelen festőbe, aki viszontszereti, de úgy érzi az asszony, már nem mondhat nemet. Ezután a férje barátjaként minden nap találkozik szerelmével, de nem történhet semmi köztük. Csakhogy egy idő után megjelenik az „ördög”, s szinte pszichológusként kényszeríti az őszinteségre, s a tudat alá száműzött érzéseket felszínre csalogatja...

 

Pikáns részletek

 

A Pál utcai fiúkkal azonos évben jelent meg ez a mű, amikor szerzőjük mindössze 29 éves volt. Ennek a darabnak ugyanakkor erőteljes erotikus töltése van, már csak azért is, hiszen a festőnek a férj megbízásából egy mellképet kell készítenie az imádott nőről, amihez annak le kell vennie a blúzát. Az ördög persze mindeközben nem alszik... Trokán Anna elmondta, bennünk sem mindig, kérdés persze, hogy jóra vagy rosszra csábít. A testőr, a Liliom és sok kiváló színdarab szerzője arra biztat, hogy bármi az ára, merjünk szeretni! Bár vígjáték a műfaji megjelölése az előadásnak, de fekete humora van, mert közben ráeszmélünk: lehet, hogy nekünk is másként, őszintébben kellene élnünk! A férjét István István, a szerelmét Vaszkó Bence, az ördögöt pedig Schlanger András játssza. (Színházunk igazgatója néhány éve a Karinthy Színházban a férjet alakította.) A további szerepekben Jenei Judit, Nyomtató Enikő és Tóth Zolka láthatók.

Sz. Kántor Éva