Az Önkormányzat idén is megszervezte a napközis táborokat önként vállalt feladatként
Az Önkormányzat idén is megszervezte a napközis táborokat önként vállalt feladatként

A pandémiás helyzet ellenére is meg tudta szervezni idén nyáron a napközis táborokat az Önkormányzat. Közel 900 gyermek nyaralt így Nyíregyházán, több, mint 600-an pedig a Szigligeti Gyermeküdülőben. A városvezetés szerint fontos és hasznos volt a táboroztatás a gyerekek elhelyezése szempontjából, melyre ezúttal is önként vállalt feladatként szánt milliókat az Önkormányzat.

Ma már kellemes emlékek: jókedvű pillanatok az egyik önkormányzati, napközis táborból a Nyíregyházi Televízió tudósításának képein. S ami a fontos, ezek a felvételek idény nyáron készültek, noha az sem volt biztos tavasszal, hogy ezek a táborok egyáltalán megszervezhetőek, vagy lesz rá az Önkormányzatnak pénze a pandémiás helyzetben, hiszen önként vállalt feladatról van szó.

1500 táborozó

Az augusztus végi testületi ülésen a polgármester a két közgyűlés közötti történésekről szóló tájékoztatójában azonban már számokkal tekinthetett vissza a nyárra, melyből kiderült, fontos és hasznos lépés volt a táborok megszervezése, melyek több, mint 1500 nyíregyházi gyermek elhelyezését, programjait segítették a nyáron.

Önkormányzati támogatással, kedvezményekkel

– Ezen a nyáron összesen 896 gyermek nyaralt az önkormányzati napközis táborokban, 739 gyermek az önkormányzat támogatása mellett, kedvezményesen. A járványügyi veszélyhelyzet miatt az előző évek nyolc turnusa miatt idén hét turnust tudtak megszervezni. A járványügyi szabályok szigorú betartásával idén 629 nyíregyházi gyermek táborozhatott 10 turnusban az önkormányzat tulajdonában lévő Szigligeti Gyermeküdülőben. Ebben az évben 151 gyermek részesült támogatásban – részletezte dr. Kovács Ferenc.

Jól sikerültek, hasznosak voltak

A korábban e témában többször nyilatkozó Jászai Menyhért a közgyűlés előtt stábunknak hozzátette, különleges év volt, hiszen veszélyhelyzettel a hátunk mögött indultunk a nyárnak. Szerinte a táborok rendkívüli eseményektől mentesen, jól sikerültek és hasznosak voltak a szülők számra. S bár kevesebben voltak, mint tavaly, az alpolgármester elemzése szerint ez részben a helyzetnek köszönhető, részben annak, hogy sok volt a magánszervezésű tábor, speciális témákban és szolgáltatásokkal.

Párhuzamosan Erzsébet táborok

Sőt, az állam is egyfajta versenytárs volt, persze pozitív értelemben, hiszen a központilag finanszírozott Erzsébet táborokra is pályáztak az iskolák. – Kifejezetten az volt a cél, hogy ne az önkormányzat szándékán, tehetségén múljon, hogy a gyerekek táboroznak, el tudják helyezni a szülők a gyerekeket. Ez ebben az értelemben konkurenciát jelentett a számunkra, az ilyen konkurenciának örülünk, szülőként duplán örülök, hiszen van választási lehetőség. Úgyhogy itt csak nyertes volt, a gyerekek és a szülők, ebben az idényben – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Jászai Menyhért.

Minimális költségtérítés

Ami a nyíregyházi, napközis táborokat illeti, azok az önkormányzat jóvoltából idén is ingyenesek voltak, mindössze az étkezési költségtérítést kellett megfizetni. Aki viszont év közben mentesül ez alól, az nyáron is élhetett a kedvezménnyel. Fizetni a táborért csak egy esetleges második turnusnál kellett, de ott is mindössze a szigorúan vett önköltséget, ami 16 ezer forint volt egy hétre. A szigligetinél évek óta van egy önköltség, ott a táborozók nagyjából negyede, a hátrányos helyzetűek kaptak 10 e Ft kedvezményt, ami lehetővé tette, hogy részt vegyenek a balatoni táborban.