Az olimpiai elsőség az álom
Komolyan készül a 2016-os esztendőre Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyaloglóra sok verseny és egy olimpia vár.

Helebrandt Máté számára fontos esztendő kezdődött. A nyíregyházi gyalogló beszélt céljairól, álmairól, arról, hogy mivel tölti a napjait az új esztendő elején. 

– Mikor volt az utolsó megmérettetésed?

– Szeptember közepén Székesfehérváron, a Csapat Bajnokságon indultam tízezer méteren, amit meg is nyertem. Azóta is folyamatosan folyik a munka, még karácsonykor is edzettem délelőtt és délután is. Az ünnepeket családi körben, illetve a barátokkal töltöttem.  

– Mire figyelsz leginkább a felkészülési időszakban?

– Nagyon fontos az étkezés, mit és mikor eszem. Kiemelkedő fontossággal bír ilyenkor a regeneráció. Ebben az időszakban különösen fontos helyet tölt be a gyógytorna, a masszázs. Nagy segítség a Sportcentrum kiváló szakembereinek a munkája, amit rajtam, értem végeznek.

– Szokott nálad jelentkezni motiválatlanság?

– Nem igazán, én mindig is tudatos voltam. Nagyon szeretem a sportágamat, ez a legfontosabb számomra. Vannak álmaim, céljaim, ami előre visz lépésről lépésre. Persze nálam is előfordulhat, hogy elfáradok fejben, ilyenkor ott a család, a barátok és természetesen a sportpszichológus. Nekik van a legnagyobb szerepük abban, hogy nem kerültem még motiválatlan állapotba. Elég edzettnek érzem magam mind fizikálisan, mind lelkileg. Van egy álmom, aminek az eléréséért dolgozom mindennap.

– Mik ezek az álmok és célok?

– Az álom egy olimpiai bajnoki cím, cél pedig, hogy 50 kilométeren is megszerezzem a kvalifikációt a riói olimpiára. A célkitűzés megvalósítható, számos versenyen fogok részt venni még addig, az első március közepén, Szlovákiában lesz. Ezt még megelőzi egy kéthetes edzőtábor Portugáliában, ahová tréneremmel, Pokrovenszky Józseffel és pár honvédes gyaloglóval utazom január 18-án.

Helebrandt Mátéval egy hosszabb beszélgetést láthatnak majd pénteken este, a Nyíregyházi TV Szieszta című műsorában. 

Bíróné Nádasi Marianna