Az esernyőt semmiképp ne hagyja otthon, mutatjuk, hol számíthat zivatarokra
Fotó: hirado.hu

Elsőfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt.

A nap első felében még erősen felhős idő várható, majd délutántól csökkenni, gomolyosodni kezd a felhőzet. A délután második felére már jórészt gomolyfelhős, napos idő várható némi fátyolfelhőzettel.

Összességében több helyen várható eső, zápor, illetve helyenként zivatar is kialakulhat. Utóbbira nagyobb esély az ország déli felén van.

A késő délelőtti óráktól elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, majd az Alföld déli és középső területein alakulhatnak ki zivatarok. Kiemelten a nyugati, északnyugati országrészben heves zivatar kialakulására is van esély. A zivatarokat jellemzően 65-80, az erősebb cellákat 80 kilométer/órát meghaladó széllökések és jégdara, valamint apró szemű jég kísérheti.

A nyugatias szél nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Átmeneti szélerősödés zivatar környezetében is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul, a nyugati tájakon lesz a melegebb, ott akár egy-két fokkal magasabb értékeket is mérhetünk. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

 

Forrás: hirado.hu