Az egyéni vállalkozók és őstermelők is használhatják az szja-bevallási tervezeteket
Fotó: Illusztráció

Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a NAV-hoz. A többi, mintegy 280 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még egy hete van május 20-áig, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 20SZJA nyomtatványt.

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók (kivéve akik a teljes adóévben kata szerint adóztak) részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válhat automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 20-ai hatállyal nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéhez kapcsolódó adatok nem teljes körűen szerepelnek a NAV nyilvántartásában, azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Az adóbevallási tervezet ezért csak ajánlatként segít a bevallásban. Ha a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg a 600 ezer forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania.  Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti.

A rendelkező nyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önállóan is benyújtható a NAV-hoz a 20EGYSZA lapon május 20-áig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), a NAV webes kitöltőprogramjában lehet.

Ha az egyéni vállalkozó (kivéve az egész évben katás egyéni vállalkozó), az őstermelő és az áfás magánszemély május 20-áig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon 2021. május 10. és 20. között hétköznapokon 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető a személyijövedelemadó-bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal