Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, fokozott a tűzveszély!
Országosan is magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma.

A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. Az erős szél sem kedvező – a szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberi mulasztások okozzák.

Dudás Szilvia, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mb. sajtószóvivője elmondta:

Országosan tűzgyújtási tilalmat rendeltek, megyénkben ez március elsejétől van érvényben. Tűzgyújtási tilalom érvénye alatt tilos erdőkben, fásításokban, facsoportokban és ezek 200 méteres környezetében tüzet gyújtani. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt időszakban több mint 150 alkalommal vonultak a megye hivatásos, önkormányzati, valamint önkéntes tűzoltói szabadtéri tűzesetekhez.

A tűzgyújtási tilalom tehát elsősorban a külterületi részekre vonatkozik – belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak.

Nyíregyházán is pontosan szabályozzák, hogy mikor és hogyan szabad a kertben zöldhulladékot égetni.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit egyébként az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

Dudás Szilvia hozzátette:

Ha szabálytalan égetés miatt a tűzoltók oltják el a tüzet, a bírság mértéke 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet.

A közelmúltban csak megyénkben több mint 150 szabadtéri tűzesethez vonultak a tűzoltók.

De országosan is magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma; február közepe óta mintegy 2000 erdő- és vegetációtűz keletkezett, amelyek több mint 9000 hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdotuz.hu valamint a katasztrofavedelem.hu honlapokon is tájékozódhatnak.