Az Adni öröm! akcióban idén adománykártyákkal segíthetnek a vásárlók
Az Adni öröm! akcióban idén adománykártyákkal segíthetnek a vásárlók

A védőintézkedésekre koncentrálva szervezte át a csaknem negyedszázados múltra visszatekintő karácsonyi gyűjtését idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az Adni öröm! akciót december 16. és 21. között országszerte 105 áruházban rendezi meg a karitatív szervezet, amely idén adománykártyák vásárlására kéri az üzletekbe betérő embereket.

Az 1997 óta minden évben megrendezett Adni öröm! karácsonyi gyűjtést a személyes találkozásokra alapozta a Szeretetszolgálat, melynek önkéntesei az üzletekbe érkező vásárlókat azzal szólították meg: lehetőség szerint vásároljanak tartós élelmiszert a rászoruló embereknek is. Aki eleget tett a kérésnek, a pénztárak után felállított máltai asztaloknál adhatta át adományát, jellemző módon lisztet, cukrot, konzervet, édességet. A gyűjtés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legnagyobb akciója lett, az elmúlt évben háromezer önkéntes gyűjtött 170 áruházban, hat napon át, a vásárlók pedig több mint 320 tonna élelmiszert adományoztak.

2020-ban a járványhelyzetre tekintettel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat személyes találkozások nélkül szervezte meg karácsonyi gyűjtését. Az üzletekben az önkénteseket megszemélyesítő, életnagyságú kartonfigurák emlékeztetik a vásárlókat az Adni öröm! akcióra, ők pedig liszt, cukor és olaj helyett lisztet, cukrot, olajat, vagy komplett élelmiszercsomagot szimbolizáló adománykártyákat vásárolhatnak. Az élelmiszereket helyettesítő adománykártyák hét különböző címletben lesznek megtalálhatók az áruházakban, a legolcsóbb 99 forintba kerül, a legdrágább ára 4500 forint. A kártyákat az Adni öröm! feliratú tábláról vehetik el a vásárlók, illetve a tartós élelmiszerek polcainál is megtalálhatók lesznek. Miután a vásárlók a járvány miatt nem találkoznak személyesen az adományokat kérő önkéntesekkel, az üzletek hangszóróiban félóránként hallható lesz a Szeretetszolgálat felhívása, melyben Csuja Imre Jászai-Mari díjas színész kéri a vásárlók támogatását.

A hat nap alatt megvásárolt adománykártyák ellenértékéből a Máltai Szeretetszolgálat vásárol tartós élelmiszert, amiből karácsonyi ajándékcsomagokat készít. Az Adni öröm! akció során ezúttal is rászoruló családokat, egyedül maradt időseket, fogyatékos emberek családjait, hajléktalan embereket támogat a Máltai Szeretetszolgálat.

A gyűjtésben résztvevő áruházak és az akció legfontosabb tudnivalói a www.adniorom.hu oldalon megtalálhatók.