Lucáztak az ovisok a Kerekerdőben, tánccal elevenítették fel a néphagyományt
Lucáztak az ovisok a Kerekerdőben, tánccal elevenítették fel a néphagyományt

Az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének Tulipán csoportosai lucáztak az udvaron, felelevenítve a néphagyományt – tájékoztatta szerkesztőségünket Balasáné Sebestyén Mónika, az Így tedd rá! foglalkozás vezetője, a Tulipán csoport óvó nénije.

A Balatoni Katalin nevéhez fűződő Így tedd rá! program referenciaóvodája a Kerekerdő ovi. A pandémia idején is játékban, dalban, táncban, hagyományokban telnek a gyerekek mindennapjai. Most a vírushelyzet miatt nem együtt, hanem csoportonként külön-külön ünnepeltek.

 

– Nagyon fontosnak tartom a hagyományok átélését. A Luca-napi szokásoknak több formája is van, mi most a lucázást, kotyolást elevenítettük fel. Annak idején házról házra járva köszöntőket, jókívánságokat mondtak, része volt a tradíciónak a termékenység „varázslás”, s cserébe adományokat kaptak. Lisztet szórtak, hogy jó termésük legyen, egészségesek legyenek. A gyerekek itt most liszttel hintették meg a társaikat, az óvó néniket, de még az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetőjét, Szikszainé Kiss Editet, s Kovács Andrea tagintézmény-vezetőt is. A gyerekek imádják ezt a tulipános világot a Kerekerdő oviban – írta lelkesen Balasáné Sebestyén Mónika, az Így tedd rá! foglalkozás vezetője, a Tulipán csoport óvó nénije.

(Fotó: Kerekerdő Óvoda)