Az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékeztek

Nyíregyháza önkormányzata „Hozzon egy szál virágot az 1848-as sírkertbe” felhívással az Északi temetőbe invitálta a városlakókat, hogy Szénfy Gyula, Fekete János, a Kralovánszky család, Haczel Antal, Szakady Adolf, Kéri Horváth Pál, illetve a 48-as honvédek és nemzetőrök emléke előtt tisztelegjenek.


További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyháza 1848-ban már a forradalom kirobbanásától kezdve nagy szerepet vállalt a nemzeti függetlenség kivívásáért. A forradalom és szabadságharc idején a város fontos bázist jelentett, innen történt a katonák élelemmel és ruhával való ellátása, és Nyíregyházán katonai kórház is működött.
A megemlékezésen Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő ünnepi beszédében azt mondta, az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban részt vevők mellett emlékeznünk kell a névtelen hősökre is, azokra, akik segítettek, buzdítottak, vérrel, verítékkel dolgoztak, a kenyeret sütötték, az ágyút öntötték vagy éppen a harci lovakat csutakolták.

Az Arany János Gimnázium diákjai dallal és verssel emlékeztek a történelmi eseményekre és a forradalom hőseire.

Az Északi temetőben nyugvó 48-as hősök emlékének áldozva, Nyíregyháza önkormányzata nevében Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő a 48-as sírkertben koszorút helyezett el, majd a megemlékezők egy-egy szál virágot tettek a sírkövekre.

 

A 48-AS HŐSÖK EMLÉKTÁBLÁINÁL KOSZORÚZTAK

 

Az ünnepi programsorozat Nyíregyházán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékét őrző márványtábláknál folytatódott, ahol felidézték a történelmi eseményeket.

A város oktatási intézményeinek diákjaival koszorúzást tartottak Irányi Dániel, Kmety György és a Kralovánszky család márványtáblájánál.

 

MÁRCIUS 15-ÉN FOLYTATÓDIK AZ ÜNNEPI PROGRAMSOROZAT

 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett programsorozat Nyíregyházán március 15-én folytatódik, a városi ünnepséget kedden délelőtt 10 órakor rendezik meg a Kossuth téren. Az ünnepnapon a Jósa András Múzeum színes programsorozattal várja a városlakókat.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva, Kohut Árpád és Szarka Lajos)