Autómentes nap lesz szerdán – Az európai mobilitási hét adja a keretet

Autómentes nap lesz szerdán – Az európai mobilitási hét adja a keretet

Nyíregyházán is autómentes nap lesz szeptember 22-én. A felhívásnak már hosszú évekre visszamenő hagyománya van a városban. Ezen a napon a mozgást és a környezetvédelmet is szeretnék népszerűsíteni a zöld civil szervezetek és az önkormányzat. A kezdeményezés 1998-ban Franciaországból indult, az elmúlt években Európa-szerte népszerű rendezvénnyé vált. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 17-ei számában.)

Idén huszadik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kampánya egyre népszerűbb Magyarországon is, az ehhez kapcsolódó autómentes napot idén szeptember 22-én tartják Nyíregyházán, melyet számos program kísér majd a város főterén.

Kerékpáros felvonulással

– Először a gyerekeket várjuk 1 órától, Pancsi bohóccal és a Gombóc együttessel, aztán az Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából balesetszimulációt fogunk bemutatni, egy képzeletbeli diszkóbalesettel, majd a kerékpáros felvonulás következik, de lesz BikeSafe, a programok végén pedig kisorsolunk 4 kerékpárt és egy elektromos rollert az Euro Direct jóvoltából – mondta el Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány elnöke.

Utoljára 2019-ben tartották meg ezt a napot, melyen Magyarország 292 helyszínnel vett részt, és ezzel a harmadik helyet szerezte meg Európa 48 országa közül – ezt már dr. Ulrich Attila alpolgármester mondta el a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón.

Fontos a környezettudatos nevelés

– Európa, Magyarország és Nyíregyháza szempontjából ez azért fontos, mert a környezettudatos nevelést minél fiatalabb korban el kell kezdeni. Nyilvánvaló, hogy az autómentes naptól nem lesz kevesebb autó az utakon, hiszen a különböző élethelyzetek megkívánják, hogy az ember járművel közlekedjen, de ha körbenézünk, láthatunk olyan környezetvédelmi stratégiákat, autóipari irányvonalat, amely mind a levegő szennyezettségének, a környezet megkímélésének az irányába hat.

Az alpolgármester hozzátette, Nyíregyháza a folyamatos faültetésekkel, a kerékpárutak növelésével, a körforgalmak építésével, valamint a CNG gázüzemű buszok beszerzésével mind a város levegőjének védelmét szolgálja, azonban ehhez széles társadalmi összefogásra van szükség.