Átvették jutalmukat az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny döntőjébe jutott diákok

A 2019/2020-as tanévben Nyíregyházán 14. alkalommal, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 10. alkalommal került meghirdetésre az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny. Nagyné Mussó Judit franciatanár, versenyszervező küldött beszámolót szerkesztőségünkbe, melyet itt olvashatnak:

A tehetséggondozó versenyre az ország különböző pontjairól, 65 iskolából 796 tanuló nevezett: 7-10. osztályból 630 tanuló, 5-6. osztályból 166 tanuló. Az írásbeli fordulót probléma nélkül lebonyolítottuk január 28-án. A versenyzők a feladatlsorokat saját iskolájukban oldották meg. Minden kategóriában maximum 50 pontot szerezhettek a résztvevők.  A javítást Nyíregyházán, a verseny lebonyolításában rendszeresen részt vevő szakemberek végezték. A szóbeli fordulóra meghívott tanulókat és felkészítő tanáraikat február végén értesítettük a továbbjutásról., illetve a döntővel kapcsolatos információkat is megkapták. A gyakorlóiskolában április 3-ra tervezett szóbeli forduló lebonyolítására a digitális tanrendre való átállás miatt a tanév végéig sem volt alkalom. A rendkívüli helyzetben kerestük a lehetőséget, hogy a döntőbe jutott versenyzőket díjazhassuk. Így az OKTV és egyéb versenyekhez hasonlóan, a versenyzők írásbeli fordulón elért eredménye alapján hirdettünk eredményt.  A 7-10. osztályosok tanulmányi versenyét a korábbi tanévekhez hasonlóan, a Nemzeti Tehetség Program, Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával hirdettük meg és szerveztük.

Szerencsére, a rendkívüli helyzet ellenére a verseny további támogatóinak (Budapesti Francia Intézet, Raabe Klett Kiadó, Lexika Kiadó) köszönhetően lehetőség volt további jutalmak kiosztására, illetve az 1-10. helyzést elért 5-6. osztályos tanulók díjazására is. A döntőre, illetve eredményhirdetésre 32 iskolából kaptak meghívást a versenyzők, illetve felkészítőik. Így a nyíregyházi iskolákon kívül az ország különböző pontjaira (Győr, Sárbogárd, Körmend, Veszprém, Budapest, Gödöllő, Dunakeszi, Szeged, Szentes, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Debrecen, Miskolc, Eger) postán juttattuk el az okleveleket, a francia nyelvű könyveket és a tárgyjutalmakat. Az iskolákban különböző formában szervezett bizonyítványosztás alkalmával a versenyzők átvehették a megérdemelt ajándékokat is.

Az Eötvös Gyakorlóiskola fennállásának 50 éves évfordulójának tanévében legeredményesebben szereplő versenyzők, 1. helyezettek:

5. osztály: György Paula (Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI)

6. osztály: Mucsi Molli (Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola)

7. osztály: Bukovinszki Balázs (Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI)

8. osztály: Varga Anna (Körmendi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola)

9. osztály A csoport: Csapó Adél Zsófia (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest)

Körtvélyes Kornél (Pannonhalmi Bencés Gimnázium)

9. osztály B csoport: Silye Borbála (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium)

10. osztály A csoport: Kovács Kevin (Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium)

10. osztály B csoport: Zay Zsombor (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium)

Németh Anna (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)

A teljes eredménylista elérhető az Eötvös Gyakorlóiskola honlapján:  https://eotvos.nye.hu/franciaverseny