Átadó – India-házzal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Trifonov Éva

India-házzal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark. A vidéki Magyarország legnépszerűbb állatgyűjteménye egy olyan speciális épülettel egészült ki, amely a kontinensnyi ország élővilágába enged bepillantást. Egy speciális mangrovemocsár előtt szirticápák úszkálnak, miközben hangutánzó beó madarak idézik a dzsungelt, és a kihalás szélére sodródott indiai rinocérosszal is lehet szemezgetni. A beruházást pénteken adták át, 820 millió forintba került, amit hazai és uniós forrásokból biztosított a kormányzat.    

A Nyíregyházi Állatpark geográfiai állatbemutatóként épült, vagyis földrészenként alakítottak ki benne nagy, társas kifutókat, és így is igyekeznek csoportosítani az állatokat. Korábban nagy sikere volt a Délkelet-Ázsiát bemutató Zöld Piramisnak, most pedig Indiát mutatják be a legújabb fejlesztésnek köszönhetően.

„Ez a kis India-ház egyrészt azt a célt szolgálja, hogy a világ egyik legritkább orrszarvúja méltó körülmények közé kerüljön, másrészt azt a célt szolgálja, hogy valami újdonságot mutassunk be, egy kicsit más szemszögből lássanak dolgokat az emberek, ezért bemutatjuk az Indiai-óceán partvidékét, a fekete foltú szirtcápákkal, mangrovemocsarakkal, bemutatunk különleges madarakat. És egy picit a kultúrát is, még kígyóbűvölőnk is van. Minden Indiát idézi, még az állandó nagy hőmérséklet és páratartalom is” – mondta el televíziónknak Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Turisztikai attrakció

Bár fél éven keresztül zárva tartottak, az állatpark iránt már most is nagy az érdeklődés. A legutóbbi teljes évben több mint 600 ezer vendég látogatta meg a komplexumot, amely kategóriájában Európa legjobb állatkertje lett 2018-ban.

„Általában a turisták élményért mennek bárhova, és itt megtalálják az állatparkot, a gasztronómiát, nagyon sok mindent, de igazából a nyíregyházi emberek vannak, nemcsak a fejlesztések, hanem e mögött is. Nagyon remélem, hogy az India-házzal a látogatószám megugrik, egy nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, és sok-sok hónapon keresztül zárva kellett tartanunk az állatparkot, de az önkormányzatnak ezt finanszíroznia kellett, és a kormányzat is tudott segíteni, de reméljük, hogy ez a korszak lezárult, és mindazt, amit azért végeztünk, hogy a hozzánk látogatóknak örömet szerezzünk, az megvalósulhat” – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Modern Városok Program

2010-ben Nyíregyháza új vezetésének új irányba kellett állítani a város szekerét, a gazdaságfejlesztési koncepció zászlóshajója a turisztika lett – fogalmazott Gyopáros Alpár a megnyitón. A kormánybiztos elmondta, a Modern Városok Programba Nyíregyháza számos turisztikai projektet fogalmazott bele.

„Nagyon fontos turisztikai projektek fogalmazódtak meg, így például a Tokaj felé vezető kerékpárút megépítése, szállodafejlesztés, a szabadtéri színpad felépítése, és hát, ha Nyíregyházáról beszélünk, akkor nem maradhatott el az állatpark fejlesztése sem. A Nyíregyházi Állatpark fejlesztése a legnagyobb forrástömeggel bír, több ütemben zajlanak ezek a fejlesztések, melyekből 4 már elkészül, a mai napon adtuk át az India-házat, és már készülőben van a Jégkorszak elnevezésű új, nagy projekt is, reméljük, hogy a következő év végére ez is tárt kapukkal várja majd a látogatókat.”

A Jégkorszak Interaktív Állatbemutató kialakítása már elkezdődött a jegesmedvék és pingvinek egykori kifutójának bontásával. Az új attrakció megépítése után akár a 800 ezret is elérheti majd a látogatók száma.

Kapcsolódó galéria

India-ház megnyitó a Nyíregyházi Állatparkban