Artikon – A Benczúr téren nyitott a magángaléria

Erfán Ferenc ungvári festőművész kiállítására érkezett meghívó, a Benczúr téri Artikon magángalériából. A tárlatokon, elsősorban túl a város és a megye határain élő képzőművészek mutatkozhatnak be. A látogatók csütörtökönként, illetve előzetes bejelentkezés után juthatnak be a galériába.

A városunkban közismert fogorvos házaspár, Jeney Gabriella és Covesan Sorin váltotta valóra álmait, amikor 3–4 éve, a rendelőjük udvarán megnyitotta magángalériáját, az Artikont. Hivatásos képzőművészre, Németh Erika szobrászművészre bízták az intézmény művészeti vezetését, és ő a szervezője, rendezője, kurátora is a tárlatoknak, a kortárs művészek bemutatóinak.

„Célunk volt az, hogy a határon túli magyar művészek közül is bemutassunk olyan, vagy már nagyon elismert mestereket, vagy fiatal, kezdő művészeket, akik magas szinten mozognak a saját szakmájukban. Igyekszünk így összeállítani az éves programot. Ez általában kötődik a magyar kultúra napjához, amikor határon túli művészt hívunk. A többi, hónapra leosztott rendben pedig igyekszünk külföldi művészeket bemutatni. Voltak már kiállítóink Ukrajnából, Lengyelországból – többször is –, vagy például Ausztriából. Igyekszünk szélesebben meríteni, tehát olyan nagy jelentőségű fiatal művészeket is bemutatni, akik akár a pécsi akadémiai körhöz, akár a budapestihez kapcsolódnak” – beszélt a tervekről az Artikon Galéria művészeti vezetője, Németh Erika szobrászművész.

A mostani kiállító Erfán Ferenc, Ungváron élő festő és iparművész, akinek az üvegművészete is jelentős. Érdekes, összetett az élete és munkássága. Figurális alkotásait, tájképeit, csendéleteit február 22-ig nézhetik meg az Artikonban. A művész különben a kiváló festőművész nagyapjáról elnevezett Boksay szépművészeti múzeumot vezeti Ungváron. Csütörtökönként tart nyitva a magángaléria, illetve bejelentkezés esetén más napokon is bejuthatnak a kiállításokra.

„Mint alkotóművész, festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, tehát ebben a közegben is mindaz, ami kultúraszervezés, kiállításszervezés, kapcsolatok ápolása, művészeti rendezvények, határon túli magyarok bemutatása, ebben ő nagyon magas szinten együttműködik. Állandó vendége a különböző művésztelepeknek Magyarországon és külföldön is. Ha körbetekintünk, látjuk, hogy nagyon érett, kiforrott, igen érzékeny, magas szintű művészetet látunk tőle. Főleg mondható, hogy inkább impresszionisztikus jellegű megoldásokat látunk, de egy friss, kortárs szemlélettel átszűrve” – így mutatta be a mostani kiállító festőművészt, Erfán Ferencet a kiállítás kurátora.

Erfán Ferenc után a Nagykároly, Temesvár környékén tanult művész, Stefan Gnandt következik, aki magyar-sváb gyökerekkel rendelkezik, és jelenleg Pócspetriben lakik. Kiállításának megnyitója – tekintettel a pandémiára – szintén zártkörű lesz, meghívóval fogadják a vendégeket.