Aranytojás a locsolóknak

Viasz illata szállt a levegőben és füst gomolygott az Újlétai Magtárban, ahol rendhagyó napközis foglalkozás keretein belül ismerkedtek meg az iskolások a hagyományos húsvéti előkészületekkel. A főtt tojásokat három olyan módszerrel díszítették, amelyeket az ország keleti területein alkalmaztak 100-150 évvel ezelőtt. A beregi aranytojás készítés, a berzselés és savval maratás a mai gyerekeknek igazi érdekességnek számít.

A Sóstói Múzeumfalu múzeumpedagógusai küldetésként élik meg a tojásfestési technikák tanítását. A foglalkozások alatt a hagyományok ápolására helyezik a hangsúlyt.

További képekért kattintson a fotóra!

Nagyné Bősze Katalin, a Sóstói Múzeumfalu közművelődési csoportvezetője arról mesélt a nyiregyhaza.hu olvasóinak, mindig megkérdezi a tojásfestésre érkező gyerekektől, mi is jelenti számukra a húsvétot. A szakember azt mondta, leggyakrabban azt a választ kapja, azért, „mert csoki tojást kapunk”. Nagyné Bősze Katalin kifejtette, az a tapasztalata, a gyerekeknek manapság már ezt jelenti a húsvét. Éppen ezért tartja fontosnak megismertetni a gyerekekkel a hagyományos előkészületi munkálatokat, a megtisztulás jelentőségét, és azt a bájt, ami ehhez az ünnephez hozzátartozik.

Amíg a tojások elkészültek, a gyerekek érdekes történeteket hallgathattak meg a régi idők húsvéti szokásairól.
A Sóstói Múzeumfaluban húsvét előtt, Nagyhéten három előadással várták az érdeklődőket. Az ünnep hétfőjén a hagyományos locsolkodást és régi szokásokat tekinthetik meg a Skanzenbe látogatók, de egész évben érdekességekkel fogadják a Múzeumfalu vendégeit.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)