Andó Károly testvérvárosunk vezetőivel is tárgyalt a nemzetközi találkozón

Újra erősödő finn kapcsolatok. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 19-ei számában.)

 

Hämeenlinna. Ez a Helsinkitől északra fekvő, „fél­nyíregyházányi” város volt a házigazdája annak a találkozónak, melyre olyan településeket hívtak meg, ahol működik Finn-Magyar Baráti Társaság. Az önkormányzatot Andó Károly képviselte, a közgyűlés köznevelési, kulturális és sport bizottságának tagja is.

Andó Károly – aki 32 éve dolgozik pedagógusként, ebből 26 éve vezetőként, az Apáczai iskolának 13. éve az igazgatója – hivatásából fakadóan is az oktatási szekciót választotta a háromnapos konferencián. Amellett, hogy ő is előadást tartott Nyíregyháza közoktatási-köznevelési rendszeréről, lehetősége volt bepillantani a finn modellbe is, mellyel a felmérések alapján Európa vezető országai között vannak.

Tanulni tanítanak

– A finnek három éve újították meg a nemzeti alaptantervüket, melynek egyik alapelve, hogy meg kell tanítani tanulni a gyerekeket. Arra is törekszenek, hogy a fővárosban élő fiatal ugyanazt a szintű oktatást kapja, mint amelyik például Lappföldön él. Náluk 16 éves korukig, az első jelentősebb vizsgáig nincs osztályzat, csak szöveges értékelés, és szívesen összevonnak komplett osztályokat, hogy igyekezzenek mindenkit egy szintre emelni – sorolta a tapasztaltakat.

Jönnek a Tirpák Fesztiválra

Az oktatás mellett kétoldalú tárgyalásokat is folytatott, hiszen a rendezvényen találkozott Kajaani vezetésével. A finn várossal három és fél évtizede létezik kapcsolata Nyíregyházának, s a szálakat szeretnék ismét szorosabbra fűzni. – Ennek jegyében adtam át dr. Kovács Ferenc polgármester úr meghívását finn barátainknak a Tirpák Fesztiválra. Az ígéretek szerint a város vezetője egy ötfős delegációval érkezik majd, s az sem kizárt, hogy főznek is valami finn sajátosságot a szeptemberi, hagyományőrző nagyrendezvényünkön – számolt be a megbeszélések eredményéről.

Jelentős fejlesztések

Andó Károlynak, mint igazgatónak (tantestületével karöltve) pedig van bőven tennivalója az előttünk álló időszakban, bár az elmúlt esztendőre sem panaszkodhatnak fejlesztési szempontból. Részben az önkormányzat, részben a tankerület segítségével sikerült megújítaniuk egyik tornatermüket, így igazán biztonságos lett a gyerekeknek a sportolás, a teljes rekonstrukció az öltözőt is érintette; emellett modernizálódott a légtechnika, sőt, a teljes épület fűtéskorszerűsítése is megtörtént. Mindez összesen egy jelentős, 65 millió forintos beru­házás­so­rozatot jelent, ami szükséges is volt a több mint 800 diákot oktató Apáczaiban.

Elsőként az országban: francia kéttannyelvű

– Az igazi újdonság azonban a következő tanévtől lesz érzékelhető – erősítette meg a korábban közreadott hírt az igazgató. – Mi leszünk 2020 szeptemberétől az első francia–magyar két tanítási nyelvű közoktatási intézmény az országban! Ez a miniszter május 31-ei aláírásával már biztossá vált, amit a francia attasé, majd nagykövet nyíregyházi látogatása is erősített. Akik így az ’A’ osztályba jelentkeznek, heti 8 franciaórával számolhatnak, amiből öt szól a nyelvről. Persze megmarad a többi, kedvelt specializációnk is: ezekben a matek és táblajáték, a természettudomá­nyok, illetve a humán irányultság viszi majd a prímet, a szokott angollal és némettel – sorolta Andó Károly.