Amiről az utcák mesélnek... - Futballünnep Nyíregyházán
Amiről az utcák mesélnek... - Futballünnep Nyíregyházán

A Nyíregyházi Torna és Vívó Egyletet (NyTVE) 1887-ben alapították előbb az „elegánsabb sportágak”, mint a vívás, torna és atlétika, később a birkózás és a futball gyakorlására. 1907-ben a bujtosi Széchenyi-ligetben kaptak területet, ahol sportpályát és klubházat építettek fel. Két évvel később a sportpálya mellé öltözős lelátót is emeltek, amelynek István utcai falát az „Ép testben ép lélek” felirattal látták el.

Száz évvel ezelőtt, 1920. július 25-én egy rangos sporteseménynek adott otthont városunk: a helyi NyTVE az MTK csapatát látta ven­dégül. Érdekesség, hogy a Magyar Testgyakorlók Körét (MTK) egy évvel később alapították, mint a nyíregyházi csapatot és mindkét egyesületnek kék-fehér volt a színe. Az MTK labdarúgócsapata addigra már komolyabb sikereket ért el és a nemzetközi porondon is letette névjegyét, így a helyi csapat vezetősége mindent megtett, hogy egy bemutató mérkőzés erejéig városunkba csábítsa őket. Igyekeztek is a „világhírű csapatot” a lehető legszívélyesebb fogadtatásban részesíteni, az elszállásolásukról pedig a helyi sportszerető közönség gondoskodott, akik egy-egy „futballművészt” befogadtak otthonukba.

A hazai csapat végül „győzelemnek is beillő gyönyörű eredményt ért el”, amikor mindössze 4:2 arányú vereséget szenvedett. A tudósító szerint a helyi futballisták lámpalázasan kezdtek, így hamar háromgólos hátrányba kerültek. Viszont a félidőben még sikerült szorosabbá tenniük a mérkőzést, hiszen alig öt perc alatt két gólt gurítottak Bajusz Lajos kapujába. A szépszámú közönség „zajos elismeréssel honorálta megelégedését”. A második félidőben Opata Zoltán egy tizenegyesből lőtt góllal állította be a végeredményt. A vendégcsapat mind a négy gólját Opata szerezte, a mindössze 20 esztendős fiatalember, aki ebben az évben mutatkozott be az MTK-ban, ahol később hat magyar bajnoki címnek örvendhetett. A válogatott mezét 17 alkalommal húzta magára és összesen hat góllal segítette csapatát. A hazaiak góljain Buday és Mikusiti osztoztak.

Az MTK másnap Kisvárdára utazott, ahol egy mérkőzés erejéig szintén bemutatkoztak.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)