Amiről az utcák mesélnek – Építőmesterek nyomában: Szuchy József

Szuchy József egy helybeli „jónevű ácsmester” fiaként látta meg a napvilágot 1877-ben. 1887-től 1893-ig az Evangélikus Főgimnázium tanulója, majd 1893 és 1897 között a Budapesti Állami Ipariskola építészeti szakosztályán szerez építőmesteri képesítést. A nyári szünidei gyakorlatokat Barzó és Vojtovits építőmestereknél, valamint édesapjánál töltötte. Elsőként Főző Márton fővárosi építési vállalkozónál nyert alkalmazást, majd hazatért. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2023. március 27-ei számában.)

 

Édesapjával 1903-ban elnyerték a Körte utcai óvoda építésének jogát, s a helyi lap, mint „városunk lehetséges legfiatalabb végzett építész vállalkozóját” nevezte meg. A Siklósi István városi főmérnök által tervezett épület még ma is áll. Ekkor a Kállai utca 45. sz. alatt hirdette irodáját, és felvállalt „bárminő köz- és magánépület, bérház, gazdasági épület stb. szakszerű tervezését, művezetését és felépítését olcsón és kedvező feltételek mellett”. János nevű testvérével nyerték el 1904-ben a Kaszinó Egylet Zrínyi Ilona utcai székházának az átépítését és korszerűsítését. Ezt az épületet 1976-ban lebontották, de még áll az ugyanebben az évben, saját tervei alapján és kivitelezésében épült Széchenyi utca 14. számú ház (képünkön), amelyet Tóth Pál törvényszéki tanácselnök és családja részére épített.

A nagyváradi születésű Vágó fivérek, László és József készítették a Széchenyi utca 7. számú ház terveit, amelyet Szuchy épített fel 1907-ben. E házban nyitotta meg Haissinger Viktor gyógyszerész az „Angyalhoz” címzett patikáját. A hányatott sorsú épület bejárata fölötti homlokzatáról nemrégiben tüntették el a ház szépségét és egyediségét alkotó díszek még megmaradt utolsó részeit. E szempontból sokkal szerencsésebb az egykori Szabolcs szabadkőműves páholy Benczúr téri székháza, amely szintén Szuchy kivitelezésében épült 1907–1908-ban. Ezt az épületet már évekkel ezelőtt szépen felújították és a tér egyik éke.

János testvérével együtt tervezték és építették a Gazdák Otthonát 1908-ban. E tekintélyes megjelenésű, de szerényen díszített épület egy időben a Móricz mozinak is helyet biztosított.