Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma

Egyszerre öt helyen folynak kivitelezési munkálatok, vagy terveznek bölcsődei fejlesztéseket, komplett építkezést vagy férőhelybővítést Nyíregyházán, melynek csak egy része önkormányzati fenntartású – tájékoztatott kérdésünkre Jászai Menyhért. Az alpolgármester kiemelte: a jelenleg  működő 23  bölcsődéből 9 van önkormányzati fenntartásban, ám ez a férőhelyek 70%-a, s a fejlesztésekkel felkészülnek az igények várható növekedésére, valamint egy EU-célnak is igyekeznek megfelelni. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2023. március 27-ei számában.)

 

Az elmúlt 10 évben hatékonyan használta fel az önkormányzat az EU forrásokat, hiszen valamennyi bölcsőde és óvoda energetikai vagy komplex felújítása megtörtént, döntően eszközbeszerzésekkel – utalt az előzményekre az alpolgármester.

Szabad intézményválasztás

Jászai Menyhért hozzátette, a 23 bölcsődei ellátást nyújtó bölcsőde és családi bölcsőde lefedi a város egész területét. Ebből 9 önkormányzati fenntartású, ami kötelező, gyermekjóléti alapellátás a város számára. A szabad intézményválasztás elve alapján a városlakók válogathatnak a szolgáltatások között, tehát jó értelemben véve verseny van, ami az ellátás színvonalát javítja. – A többi fenntartó számára azonban ez nem kötelező tevékenység, így, ha bármilyen beavatkozásra van szükség, azt a városnak kell megtenni, például, ha valaki bezár egy intézményt. Volt rá példa, de kezeltük, tehát az önkormányzatnak –  az igényeket is figyelembe véve – az egész városi ellátórendszerre tekintettel kell gondolkodnia, terveznie.

Jászai Menyhért

Szinte teljes kihasználtság

Az alpolgármester kiemelte, jelenleg ezret meghaladó férőhely van a városban, az önkormányzati rész ennek a döntő többségét adja, nagyjából 70%-ot. – A kihasználtságot tekintve van egyfajta szezonalitás a jelentkezések üteme és  az óvodai rendszerbe való átlépések miatt. Ha szükség volna rá, s több gyerek igényelne ellátást, akkor még tudnánk megnyitni kapacitást, de ez nem korlátlan. Tudni érdemes, hogy az Európai Tanács még 2002-ben kitűzte a célt, hogy a tagállamokban a 3 éves kor alatti gyerekek 33%-ának gondozásban kell lennie, ezt 2022-ben megismételték, 2030-as céldátummal. Nyíregyházán e cél megvalósulásához még mintegy 300 férőhely hiányzik! De nemcsak ezért építünk, hanem a jövőbe is tekintünk, bízunk a gyermeklétszám emelkedésében.

A gazdaságfejlesztés is ösztönző

– Nyíregyházán hangsúlyos a gazdaságfejlesztés, közel 2000 új munkahely létesítése már biztosnak mondható. Várakozásunk szerint egyre többen állnak munkába, mindez összefüggésben van a családot alapító nők munkába állásának segítségével. Ezt akadályozhatja, ha nincs elegendő férőhely, ezért mi az észszerű bővítést tekintjük feladatunknak, a pillanatnyi helyzetet és a beruházások jövőbeli kihívásait egyszerre elemezve, hogy nagyobb munkavállalói létszámot is ki tudjunk szolgálni.

Honvéd utca, Nyírszőlős és társaik

A napokban egy sajtóközlemény jelent meg arról, hogy a Honvéd utcán bölcsődei fejlesztést valósít meg az önkormányzat. – Itt a korábbi, nem önkormányzati fenntartó úgy döntött, nem folytatja a tevékenységét, az épület is leromlott, ezért úgy határoztunk, amint azt az EU források lehetővé teszik – hiszen döntően ebből finanszírozzuk ezeket a programokat –, akkor ezt a népszerű, jó fekvésű bölcsit újraépítjük, 3 csoporttal, 36 férőhellyel számolva, Nyírszőlősben is tervezve van egy bölcsőde, ott a pályázás, a forrás megszerzése folyamatban van. Más fenntartók is így gondolkodnak: már 3 beruházás elindult, gyakorlatilag párhuzamosan. Örökösföldön, az Orosi úthoz közel, a Bokréta utcán, valamint Salamonbokorban történik férőhelybővítés, vagy új intézmény építése. Látható cél a külső városrészek ellátásának fejlesztése, ahol sok fiatal család telepedett meg, szükség van a kapacitásokra, s az ovik is teljes kihasználtsággal működnek.

Nincs gondozási díj

– S ha már a pénzről van szó, komoly eredmény, hogy Nyíregyházán az önkormányzati fenntartású intézményekben nem fizetnek a családok gondozási díjat. Ugyanis, akármilyen nehéz volt a helyzet az elmúlt 12 évben, nem vezettük be, noha a törvény lehetővé tenné. S még egy fontos, 2022-es adat: a gyerekek 77%-a nem fizet az étkezésért költségtérítést, sőt a nyári zárva tartás idején például halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek házhoz szállítjuk az ebédet. A városvezetés úgy látja, ez az a terület, melynek előnyeit lehetőség szerint érintetlenül kell hagyni, s nagy érték, hogy az elmúlt bő évtizedben ez sikerült is – zárta az alpolgármester.