Állati hőség – A nyári időszakban különös odafigyelést igényel a kutyák gondozása

A nyári szezonban nemcsak magunkra, hanem négylábú barátainkra is különösen oda kell figyelnünk. A meleg időjárás és az erős napsugárzás komoly kihívásokat jelenthet kutyáink számára, különösen a szőrzetük ápolásában.

A nyári időszakban különös figyelmet igényel a kutyák szőrzetének ápolása. Fontos, hogy ismerjük a kutyánk szőrtípusát, és ennek megfelelően gondoskodjunk róla, legyen szó hosszú, rövid vagy trimmelő szőrzetről. Hogy jobban megértsük, hogyan kell megfelelően ápolni kedvencünk bundáját, Mosolygó Fekete Nikolett kutyakozmetikus, kutyatáplálkozás és -életmód tanácsadót kérdeztük.

„Nyáron különösen fontos odafigyelni kutyánk szervezetére. A megfelelő szőrápolás nagyon lényeges, különös tekintettel a szőrtípusra. Nem mindegy, hogy hosszú szőrű, rövid szőrű vagy trimmelő szőrzetű kutyánk van. Gyakran előfordul, hogy emberek úgy gondolják, jó ötlet a kutyát lelocsolni, vízzel hűteni, de ez súlyos problémákat okozhat. Például hosszú szőrű kutyánál a víz befülledhet és beállhat a bundájába, gombásodást, fertőzést okozva. Ehelyett célszerű csak a mancsait és a fejét hűteni, hogy segítsünk rajta, és ha strandra visszük őket, a medencébe úszni, akkor várjuk meg, amíg a bunda megszárad, és alaposan fésüljük ki. Használhatunk fújós szőrátalakító szereket, amelyek védik az UV-sugárzást és megelőzik a szőrzet csomósodását, emellett ápolják is a bundát” – részletezte Mosolygó Fekete Nikolett.

Ez az időszak nemcsak a hőség miatt jelent kihívást a kutyák számára, hanem a toklász nevű növény miatt is, amely komoly veszélyt jelenthet kedvenceinkre. A toklász egy apró, éles fűféle, amely könnyen belefúródhat a kutyák mancsába, bőrébe, fülébe vagy orrába, komoly fájdalmat és fertőzést okozva.

„Nagyon fontos ilyenkor figyelni a toklászra. A kullancsok és szúnyogok mellett ezek is nagy ellenségeink nyáron. A toklász olyan gyomnövény, aminek termése nyíl alakú és először a kutya bundájába fúródik be, majd a bőrébe. Innen csak egy irányba haladhat, és akár a szívig is eljuthat, különféle elzáródásokat okozva. Fontos, hogy séta után mindig átnézzük a kutyánkat, és ha kertes házban élünk, az udvart is ellenőrizzük, hogy nincs-e ilyen növény. Ha észlelünk ilyet, minél előbb szabaduljunk meg tőle. Séta után mindig vizsgáljuk meg a kutyusunk mancsait is. Figyeljünk, nincs-e kipirosodás vagy repedezés. Ha észlelünk ilyet, alkalmazzunk mancsápoló krémet vagy jó minőségű olívaolajat. Az olajat viszont érdemes úgy felvinni, hogy a kiskutya ne tudja lenyalogatni a lábáról” – hívta fel a figyelmet a kutyakozmetikus.

Mosolygó Fekete Nikolett hozzátette, hogy a szőrzet ápolásán túl az étel és a víz frissességének biztosítása, valamint az etetési időpontok helyes megválasztása is kulcsfontosságú kedvenceink egészségének megőrzéséhez.

„Etetésnél nagyon fontos arra figyelni, hogy vagy a kora reggeli órákban, vagy inkább este adjunk nekik enni. Ne napközben, a nagy hőségben, és semmiképpen ne hagyjuk előtte az ételt, mert ilyenkor nagyon gyorsan megromlik, elszaporodhatnak benne a vírusok és baktériumok. Az etetőtálat és itatótálat mindenképpen óránként cseréljük ki, hogy mindig friss legyen a kiskutyánk számára” – fejtette ki Mosolygó Fekete Nikolett kutyakozmetikus, kutyatáplálkozás és -életmód tanácsadó.

Ezekkel az odafigyelésekkel megelőzhetjük a nyári időszakban gyakran előforduló váratlan problémákat, így biztosíthatjuk, hogy kedvencünk egészségesen és boldogan élvezhesse a meleg hónapokat.