Alapkiképzés a területvédelmi ezrednél – Elkezdődött a nyolchetes képzés

Egységes alapkiképzés kezdődött az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljnál. Az újonc állomány nyolc héten keresztül fegyverekkel ismerkedik meg, lövész alapozó felkészítésen és terepfeladatokon vesz részt.

A gépkarabély szét- és összeszerelését, illetve karbantartását gyakorolták az alapkiképzésen résztvevők szerda délelőtt a Damjanich laktanyában. Kézi lőfegyverrel, pisztolyokkal, robbanószerekkel ismerkednek meg az újonc állomány tagjai, illetve terepfeladatokon vesznek részt a nyolchetes kiképzés során.

Új feladatok és eszközök

2022. október 3-tól egységesen a területvédelmi ezredek vették át az alapkiképzéssel kapcsolatos feladatok szervezését és végrehajtását. A mostani, január 16-ai bevonulás már a harmadik, ami az ezredek közreműködésével történik. Az alapkiképzésen sok újdonsággal találkoznak azok, akik a civil életből érkeztek a honvédséghez.

Szokatlan lehet elsőnek a folyamatos fizikai készenlét fenntartása, a fizikai erőnlét fokozása, ez a napi testnevelés órákkal meg is valósul, mind a normál, mind a katonai testneveléssel. Az is szokatlan lehet a civil életből érkezőknek, hogy itt fegyverrel dolgozunk, azt meg kell ismerni, a rendszabályokat be kell tartani, parancs alaki rendszerben dolgozunk, ezt pedig meg kell szokni” – mondta Vaska Zsolt önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető.

A mostani alapállományban fiatalok és idősebbek egyaránt vannak, a lövészállományt javarészt a fiatalok, a műszaki területet pedig az idősebbek tudják majd erősíteni a jövőben – tette hozzá a szakaszvezető.

Nyolchetes képzés

Az újonc állomány az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljnál vesz részt az alapkiképzésen, ők már megfeleltek egy egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgán. A nyolchetes alapkiképzés két részre van osztva, az első öt hétben maga az alapkiképzés zajlik, ezt követi egy adminisztrációs hét, majd két hét lövész alapozó felkészítéssel zárul.

A nyolchetes alapkiképzés célja az, hogy egyénileg felkészítsük arra a katonákat, hogy a szakkiképzésüket kötelékben meg tudják majd kezdeni, rendelkezzenek azokkal a szakmai, katonai alapkészségekkel, hogy a további speciális szakkiképzésük elkezdődhessen. Alapvetően két típusú állománnyal rendelkezünk, az egyik része szerződéses katonai szolgálatra jelentkezett, nekik mi hajtjuk végre itt, a megyében az alapkiképzésüket, őket az alapkiképzés végén átadjuk a műveleti alakulatnak és ott kötik meg velük a végleges szerződést. A tartalékos katonák a saját munkájuk mellett vállalják a katonai szolgálatot, nagyrészt a szabadidejükben. Általában ezt a munkáltatók támogatják, ezért a Magyar Honvédség kompenzációt biztosít a munkáltatók számára” – nyilatkozta Tóth Péter alezredes, az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett a katonai szolgálat a fiatalok körében, az állomány jelentős része fiatal, motiváltak, erős hivatástudattal rendelkeznek – tette hozzá a parancsnok.