Változó nyelvvizsga-követelmények a felsőoktatásban

Változnak a nyelvvizsga-követelmények a felsőoktatásban, így érdemes alaposan tájékozódni a most jelentkezőknek és a hallgatóknak egyaránt. Az új törvények értelmében minden volt hallgató, aki 2022. augusztus 31-ig felsőoktatási intézményben sikeres záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában nem vehette át a diplomáját, most megkaphatja oklevelét. 

Eredményes volt a korábbi években a diplomamentő program, több ezer egykori, felsőoktatásban részt vevő hallgatónak segített ez a lehetőség, hogy kézhez kapja diplomáját. Azok vehettek részt a képzéseken, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át oklevelüket, pedig korábban sikeresen államvizsgáztak. Nemcsak angol nyelvű tanfolyamokat indítottak, hanem német, francia, sőt olasz képzéseket is.

Változnak a szabályok

A magyar felsőoktatásban az 1990-es évek közepétől a mai napig kötelező volt a nyelvvizsga azok számára, akik főiskolai vagy egyetemi diplomát akartak szerezni. A koronavírus-járvány idején először kaptak engedményt a hallgatók, a kormány 2020 tavaszán úgy döntött, a korlátozások idején zárva tartó nyelviskolák miatt nyelvvizsgamentességet vezet be, így a bent ragadt diplomákat megkaphatták az egykori hallgatók. Így több mint 135 ezren jutottak oklevélhez. 2022 elején megszűnt ez az amnesztia, viszont egy új törvény értelmében már az intézmények maguk dönthetnek a nyelvvizsgáról, így nem mindenhol lesz kimeneti követelmény.

368 új diploma

A nyelvvizsga vonatkozásában 2022 decemberében született meg a jogszabályi környezet, amely úgy fogalmaz, hogy minden olyan hallgatót, aki 2021 augusztusa után záróvizsgázott és a nyelvvizsga-követelmények teljesítése hiányában nem tudta átvenni az oklevelét, az most, jelen pillanatban mentesül a nyelvvizsga-követelmények alól” – nyilatkozta Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Az érintett hallgatók számára január 19-ig kiállították az oklevelet, ez összesen 368 fő. A Nyíregyházi Egyetem 2023. január 25–27. között szervezi a soron következő záróvizsgáit, a változás már a most záróvizsgázókra is érvényes. További változás, hogy a Nyíregyházi Egyetem minden jelenlegi hallgatója, aki már megkezdte tanulmányait, mentesül a záróvizsga megszerzésével a nyelvvizsga-kötelezettség alól.

Néhány kivétel

Kivételt képeznek azok a szakok, ahol a bemeneti feltételként továbbra is meghatározott angol nyelvből a középfokú komplex típusú nyelvvizsga megléte, ilyenek például a légijármű-vezetés felsőoktatási szakképzési szak, a repülőmérnöki alapképzési szak, a repülési specialista és a repülési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakok.

A következő évek vonatkozásában elvárás a felsőoktatási intézményektől, hogy olyan szaknyelvi környezetet alakítsanak ki a hallgatóiknak, amelyben a diploma, oklevél megszerzése után egy nemzetközi üzleti környezetben, illetve hazai, külföldi munkaerőpiacon szakmájuknak megfelelő, nyelvi tudással rendelkeznek. Ez nem csak nyelvórai, klasszikus nyelvoktatást jelent” – mondta az oktatási rektorhelyettes.

Az intézmény a nyelvvizsga-kötelezettség helyett a tartalom alapú nyelvoktatásra és az idegen szaknyelvi környezet kialakítására helyezi a hangsúlyt, hogy a nyelvtudás ne csak a nyelvtanulás célja, hanem az adott szakma színvonalas művelésének eszköze legyen – tette hozzá az oktatási rektorhelyettes. A tanulmányaikat 2023 szeptemberében megkezdő hallgatók esetében a légi közlekedési képzéseken túl egyedül a turizmus-vendéglátás alapképzési szakra felvételt nyert hallgatók számára az oklevélkiadás nyelvi feltételeként, az angol nyelvű, középfokú, komplex nyelvvizsga teljesítését határozták meg – olvasható a Nyíregyházi Egyetem közleményében. A nyelvvizsga továbbra is többletpontot ér majd a felsőoktatási intézménybe jelentkezőknek.