Alacsonyan finanszírozott az oktatás a szocialisták szerint

Nincsen esélyteremtő lehetősége és szerepe az oktatásnak, sőt, egyre inkább befagyasztja az embereket oda, ahova születnek – ezt mondta Jeszenszki András keddi sajtótájékoztatóján.


Az MSZP városi elnöke utalt rá, hogy az új NAT tervezete a hírek alapján szerinte inkább múltba révedő, ahelyett, hogy innovatív lenne. Szerinte Finnország és a skandináv országok lennének a példák, ahol a gazdasági eredményeken is látszik, hogy a tantervi tartalmakkal, valamint a finanszírozással milyen eredményeket elérni. Mint mondta, a felröppent hírek szerint akár jelentős tandíjak is jöhetnek a felsőoktatásban. Meglátása szerint a közoktatás is alacsonyan finanszírozott alap- és középfokon egyaránt, és drasztikus a különbség az egyházi és állami fenntartású iskolák között. Megrekedt a digitális eszközök előrejutásának ügye, az intézmények a jelenlegi óraszámokkal nem tudnak hatékony nyelvoktatást folytatni.

Jeszenszki András, az MSZP városi elnöke elmondta:

Világosan látszik, hogy komoly probléma van a nyelvoktatással Magyarországon ma az intézményi szinteken. Ennek legfőbb oka az alulfinanszírozottság, és az, hogy az óraszámokban nincs lehetőség a kiscsoportos óra-csoportbontásokra, amely igazából szolgálná a nyelvtanulásnak az ügyét.