Aktívan a tudásért Nyíregyházán

Az „Aktívan a tudásért” program célja az volt, hogy olyan hátrányos helyzetű felnőtteket vonjanak kompetenciafejlesztő képzésbe, akik több éve vagy évtizede nem ültek iskolapadban.

 

Boldogulni a mindennapokban

 

A fejlesztés során igyekeztek azokat az alapvető írási, olvasási készségeket, matematikai ismereteket feleleveníteni, amelyek segítik az egyének hétköznapi életben való boldogulását. Olyanokat mint például a csekk kitöltése, levélírás, valamint hivatalos levelek értelmezése. Projektelem volt továbbá az életviteli ismeretek és a mentálhigiéné megismerése is, valamint az érintettek szakmai képzésekbe való bevonása, ezzel is elősegítve számukra, hogy minél közelebb kerüljenek a munka világához – emelte ki Takács Eszter, a TKKI Nyíregyházi Igazgatóságának vezetője.

 

Együttműködve az önkormányzatokkal

 

A projekt fő elemét alkotó 400 órás kulcskompetenciákat fejlesztő képzéseket valamennyi esetben az adott településen a helyi önkormányzat segítségével, helyi szakemberek bevonásával igyekeztek megszervezni.

 

Visszatérni a munka világába

 

A résztvevők a program végeztével ösztönzést kaptak félbehagyott tanulmányaik befejezésére, új szakma elsajátítására, valamint a munka világába való visszatéréshez. A képzés befejezése után 630-an helyezkedtek el. 50 százalékuk újabb képzési programban, másik felük pedig foglalkoztatási projektben vesz majd részt. A 2013 óta zajló 3,7 milliárdos összköltségű felzárkóztatási program keretében a TKKI kilenc igazgatósága 16 ezer fő bevonásával végzett kompetenciafelmérést országszerte. Közülük 7200-an vehették át a 400 órás képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványukat.

Piszár Tünde