Aki hulladékot éget, gyerekeket is mérgez! Figyelemfelhívás a Zöld Akciócsoporttól

A levegőszennyezés egyik formájáról küldött szerkesztőségünknek fontos információkat a Zöld Akciócsoport.


 

Kockázat a gyermekek számára

A levegőszennyezés a gyerekek számára különösen komoly kockázatot jelent, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett. Régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe a légszennyező anyagok egyes összetevői, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet. Csak Magyarországon évente 13 ezer emberéletet követel, és ezermilliárdos anyagi terhet jelent a levegőszennyezés. Gyerekeink élethosszát átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet már 2010-ben kimutatta, hogy a kisiskolások 30 százaléka szenvedett olyan légúti megbetegedésben, amely közvetlen kapcsolatba volt hozható az elavult lakossági fűtési berendezésekkel, a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, a hibás fűtési technikákkal.

Veszélyes égéstermékek

Begyújt egy használt ablakkerettel, dob rá egy kis hulladék bútorlapot, majd a műanyag palackot is utána küldi? Jól ég, de mi az, ami soha nem történik meg ilyenkor? A füstgáztisztítás! Márpedig e nélkül potenciálisan halálos égéstermékek távoznak a kéményéből, saját magát, gyermekét, szomszédját és mindenki mást mérgezve, akik beszívják. És ne legyen kétsége, beszívják! Hiába hiszi azt, hogy az éj leple alatt elégetett szemetét elviszi a szél és megszabadul a gondtól. A gondok daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, emésztőszervi, vérképzőszervi betegségek és beteg gyermekek, unokák születésekor realizálódnak. Ha azt hiszi, a dioxinok, a furán vagy a higany Önre nem hat, jobb, ha tudja, hogy téved!

A lakossági tüzelés korlátozására, tiltására vonatkozó alapvető jogszabályi rendelkezések megtalálhatók a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 27. §-ában.

Tilos az égetés, fűtés ezen anyagokkal:

  • műanyag palack, műanyag hulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • „kezelt” fa, festett, lakkozott faanyag, régi bútor, régi ablakkeret, ajtó, raklap, építési fahulladék,
  • rétegelt lemez, farostlemez,
  • használt ruha, rongy, autógumi,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Száraz fát használjunk!

Kezeletlen kemény, száraz tűzifa és kezeletlen papír használható fűtéshez. 20% alatti nedvességtartalmú tűzifát használjunk tüzelésre. Ezt a nedvességtartalmat kb. 1 év alatt éri el a frissen kivágott fa.

Szociális tűzifa program

Nyíregyházán segítséget lehet kérni szociális tűzifa program keretében a Család- és Gyermekjóléti Központnál kérelem beadásával. A háztartásonként 5 mázsa tűzifát a NYÍRVV Nonprofit Kft. telephelyén, a Nyíregyháza, Tüzér u. 2-4. szám alatt vehetik át az igénylők.

A cikk forrásai: