Akár már hétmillió forintért is lehet garzonlakást vásárolni
Akár már hétmillió forintért is lehet garzonlakást vásárolni

Egyre olcsóbbak az egyszobás garzonlakások, Budapesten átlagosan hétmillió forintért kínálják eladásra a tulajdonosok garzonjaikat.

Az egyszobás garzonlakások az első lakásvásárlók körében közkedveltek, a tapasztalat azt mutatja, ezek egyfajta alternatívái lehetnek a bérlésnek is. A fővárosi és a vidéki ingatlanok között vannak különbségek, nemcsak árban, hanem például kínálatban is.

A garzonlakások árának változása jól szemlélteti azt a folyamatot, ami négy-öt évvel ezelőtt kezdődött. Kirobbanóan emelkedtek 2014 végén a lakásárak, főleg Budapesten és a nagyvárosokban, 2019 végére azonban ez a növekedési ütem lelassult – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, egy évvel ezelőtt kiemelt téma volt, hogy a prémium állampapír megjelenése sok befektetőt szívott el a lakáspiacról.

Erre a kifulladó lakáspiacra nehezedett rá a koronavírus okozta válság hatása. Az emberek sokkal óvatosabbak lettek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy jó üzletet kössenek, és semmiképp ne adósodjanak el.

Budapesten az egyszobás garzonlakásokat átlagosan hétmillió forintért kínálják eladásra a tulajdonosok – mondta Balogh László.

A belső kerületekben ennél magasabbak az árak,

az V. kerületben például negyvennégymillió forintba kerül egy garzonlakás.

Az egyetemi nagyvárosok helyzete azért is különleges, mert ott sokkal lendületesebben élénkült az ingatlanpiac az elmúlt időszakban, mint Budapesten.

A koronavírus-járvány következtében azonban itt is csökkenni kezdtek az árak.

Ez annak is köszönhető, hogy a vásárlók fizetőképessége szintén csökkent – mondta.

Hozzátette, tavaly ilyenkor még négy olyan város volt, ahol húszmillió forint fölött volt a garzonlakások átlagos kínálati ára, idén júliusban viszont már csak két városban volt ennyire magas az ár, Szombathelyen és Székesfehérváron.

hirado.hu