Ajándék lapcsánka – Csütörtökönként kínálja a frissensült lapcsánkát az önkormányzat

Frissensült lapcsánkával várta a forgatag látogatóit a nyíregyházi önkormányzat. Már hagyománynak számít, hogy az adventi időszakban csütörtök délutánonként ezzel a nyírségi étellel kínálják a sétálókat.

Lapcsánka, lepcsánka, tócsni, röszti – több neve is van a reszelt nyers krumplival és liszttel készült ételnek, ami egyik fontos fogása az adventi forgatagoknak. Hosszú volt a sor csütörtök délután az egyik faháznál a vásárban, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának a standjánál most is lapcsánkával kínálták az arra sétálókat. A helyi ételkülönlegességet sokan szeretik.

Népszerű kezdeményezés

Megismételhetetlen ahogy itt csinálják a lapcsánkát, én északról származom és nálunk máshogy készül a tócsni, amit itt lapcsánkának hívnak. Nyilván ez egy olyan jó döntés volt, ami népszerű volt eddig is és most is nagyon népszerű, ahogy ez látszik is. Bármilyen nehézség is van, az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy ezt a szokást permanensen fenntartja.” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Csütörtökönként kínálják

Még jövőhéten és a jövő hét utáni héten is érdemes ide elsétálni és csütörtökön fél négytől megkóstolni az igazi, helyi lapcsánkát a forgatagban. Első alkalommal dr. Ulrich Attila alpolgármesternek dr. Vinnai Győző is segített.

A lapcsánka egy tipikusan tájjellegű étel, Nyíregyháza és Nyíregyháza környékének krumplis étele. Most is beszélgettem olyanokkal, akik nem tudták mi az a lapcsánka, de a többség azért ismeri. Ilyenkor, amikor megkínáljuk az erre sétálókat, akkor van idő kicsit beszélgetni az emberekkel, ez nagyon fontos egy közéleti ember számára, hogy közvetlen visszajelzéseket kapjanak, hogy hogyan élnek az emberek, milyen a sorsuk vagy milyen télre számítanak, illetve közben egy finom lapcsánkátval is kínáljuk őket.” – mondta dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

Több éves hagyomány Nyíregyházán a lapcsánka kínálása, legközelebb december 15-én csütörtökön lesz hasonló alkalom, ugyan ezen a helyszínen.

Kapcsolódó galéria

Ingyenes lapcsánka 20221201