Ajándék arcmaszkok – 21 ezer 65 év feletti nyíregyházi kap ingyen maszkot
Ajándék arcmaszkok – 21 ezer 65 év feletti nyíregyházi kap ingyen maszkot

A kormány döntésének értelmében május 4-től kötelező eltakarni az arcot maszkkal, kendővel vagy sállal a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. Ezért dr. Kovács Ferenc polgármester megkeresésére Nyíregyháza varrodai kapacitással rendelkezői vállalkozói mosható maszkokat gyártanak az idős korosztálynak. A héten 21 ezer 65 év feletti nyíregyházi szépkorú kap ajándék védőfelszerelést.

Csomagolják az arcmaszkokat a polgármesteri hivatal dolgozói, mindegyik borítékba egy használati útmutató is kerül, amit minden 65 év feletti nyíregyházi megkap a napokban. Ebben szerepel többek között az is, hogy továbbra is maradjanak elővigyázatosak, tartsák be a javasolt védekezési és megelőzési előírásokat. Május negyedikétől kötelező a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön eltakarni az arcot maszkkal, kendővel vagy sállal, ezért kap a héten minden szépkorú ajándék arcmaszkot. A mosható, többször használatos eszközöket a Lapposta Kft. ingyen juttatja el az érintetteknek, hétfőn már leszállították az első ötezer darabot.

Három cég felajánlotta ezeknek a maszkoknak az elkészítését, ahol megfelelő varrodai kapacitással rendelkeznek, a Hübner, az Eissmann és a Bodó Collection Kft., egy nyíregyházi családi cég. Az a célja, hogy megjelent a kormányhatározat, május negyedikétől kötelező üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a használata, szeretnénk segíteni a leginkább veszélyeztetett, idősebb embereknek az életét azzal, hogy ezeket a maszkokat tudják használni. Természetesen azért ismételten felhívjuk a figyelmüket, hogy nagyon vigyázni kell a kézmosásra, fertőtlenítésre, megelőzésre. Én azt remélem, hogy az a tendencia folytatódik Nyíregyházán, ami az elmúlt hetekben, mi azért hál' Istennek jól állunk mind a fertőzöttek, mind a betegek szempontjából az országos átlaghoz képest

– közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Varrodában készül az ajándék

A Bodó Collection Kft egy kis létszámú varroda, az olasz piacra dolgoznak, ezért a kezdetektől bekapcsolódtak a védekezésbe, többek között elkezdtek maszkot gyártani a dolgozóik számára, majd a város különböző intézményeinek, most újabb kétezer darab védőfelszerelést ajánlott fel az ügyvezető, Bodó Ferencné.

Először 3000 darabot készítettünk el, amit felajánlottunk Nyíregyházán az alapellátásnak, a Nyíregyházi Rendőrkapitányságnak és több, kisebb önkormányzati intézménynek, ezek mosható, fertőtleníthető, 90 fokon mosható maszkok, többször lehet használni. Ami tőlünk tellett, ez a kis üzem mindent megpróbált megoldani, szerencsés helyzetben vagyunk, én minden dolgozómat meg tudtam tartani, jelen pillanatban is dolgozunk

– tette hozzá az ügyvezető.

Leállt a munka az Eissmannban

Az autóiparban dolgozó Eissmannban közel száz százalékos volt a leállás a koronavírus miatt, az üzem tengeren túli piacra gyártó, körülbelül tizenöt százaléka tudott dolgozni, most készülnek arra, hogy lassan újraindítják a munkát. A járvány elején 30 dolgozójukkal kezdtek el kétrétegű maszkokat varratni, most 9200 darabot ajánlottak fel a helyi idősek számára.

Mi már rögtön, ahogy megjelent a járvány, még nem volt igazán beteg sem Nyíregyházán, amikor már nem lehetett maszkokat kapni a piacon és nekünk kézenfekvő volt - hiszen több mint száz varrógépünk és varrónőnk van - kézenfekvő volt, hogy akkor magunknak gyártunk és az elején gyártottunk a saját dolgozóink részére, illetve a családjaik részére. Minden dolgozó öt maszkot kapott az elején, aztán ezt folytattuk, úgy döntöttünk, hogy veszünk alapanyagot a maszkokhoz és majd valamilyen nemes célra felajánljuk

– mesélte Böszörményi Attila, az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

Napi ezer maszk a Hübnertől

A tömegközlekedési eszközökhöz alkatrészeket gyártó Hübner teljes kapacitással tud dolgozni a járvány idején is, ennek ellenére is elkezdték az arcmaszkok gyártását. Csakúgy, mint a másik két vállalat, először saját dolgozóik részére, majd kétezer darabot ajándékoztak a kórház sürgősségi osztályának is.

Felfejlesztettük ezt a kapacitást és jelen pillanatban három műszakban, nyolc varrógépen tudunk napi körülbelül ezer darab ilyen maszkot varrni, ami többször használható, vasalható, mosható, gumírozott, tehát mi azt gondoljuk, hogy ez a hübneres varrókapacitás ez elég lesz arra, hogy minden olyan nyíregyházi polgártársnak, akinek szüksége van védőfelszerelésre, mi ezt rendelkezésre tudjuk bocsátani

– közölte a Hübner-H Kft. gazdasági igazgatója, Dobi József.

Segítség az önkormányzattól

Az önkormányzat továbbra is segítséget nyújt az idős korosztálynak, amennyiben a bevásárlást, a gyógyszerkiváltást és a csekkbefizetést nem tudják megoldani számukra a családtagok, szomszédok vagy barátok. Ebben az esetben hívják a 06-20/353-5103-as telefonszámot.

Kapcsolódó galéria

Szájmaszkok 65 év felettieknek