Ahol a géppisztoly a vitapartner

Az emberiség múltjának évszázadait meghatározzák a háborúk. A háborúkat pedig fegyverekkel vívják. Így az emberiség fejlődése magával hozta a fegyverek fejlődését is. A 20. századi világégések alkalmával megváltozott a háborúk természete. A kézifegyverek fejlesztésében az első világháború első éveiben még kétséges volt a megnövelt tűzerő hatásossága – úgy gondolták, ez a lőszer pazarlásához vezet –, viszont a háború végén már biztosak voltak abban, hogy az automata fegyverek áttörést hoznak az állóháborúban. A géppisztolyok és gépkarabélyok éppen ezekben az években születtek meg.

– A fegyver, kialakításából adódóan, egy sokkal nagyobb hatásos lőtávolságot biztosított a pisztolyokhoz képest, valamint sokkal nagyobb tűzerővel rendelkezett – mondta Sille Árpád őrnagy. – Képes volt sorozatlövés leadására, és ezáltal egy hatékonyabb, pontosan célozható, de egy nagy hatótávolságú fegyver került kialakításra.

 

A HADTÖRTÉNETI MÚZEUMBÓL IS ÉRKEZTEK FEGYVEREK

 

100 évvel ezelőtt jelentek meg az első géppisztolyok, a Jósa András Múzeumban ezért gondoltak arra, hogy megrendezik a fegyvertörténeti kiállítást. A tárlaton az intézmény helytörténeti gyűjteményének darabjai és a Hadtörténeti Múzeumból érkezett fegyverek láthatók.

További képekért kattintson a fotóra!

– A látogatók géppisztolyokat, gépkarabélyokat és golyószórókat is láthatnak – mondta Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum muzeológusa. – Szerettük volna a fegyvertörténet egy kis szeletét bemutatni, megismertetni a nagyközönséggel az I. és II. világháború során kialakult változásokat, amelyek később a hidegháborús fegyvergyártást is meghatározták.

 

IGAZI FEGYVERKÜLÖNLEGESSÉGEK

 

Amerikai, orosz, német és magyar gyártású fegyverek láthatók a tárlaton, megcsodálhatók olyan muzeális darabok is, amelyeket eddig Nyíregyházán még nem láthatott a nagyközönség, s a gyűjtők számára igazi érdekesség. A kiállítóteremben filmet is vetítenek, a II. világháborúról és a géppisztolyokról, de az Amerikában gyártott fegyverek játék változatait bemutató reklámokat is megismerhetik a látogatók. A kiállítás június közepéig látható a Jósa András Múzeumban.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)