Adomány – Magánszemélytől kapott pénzt a Jósa András Oktatókórház Hematológiai osztálya
Fotó: Szarka Lajos

Egy gyógyult beteg magánadománnyal hálálta meg a Jósa András Oktatókórház Hematológiai osztálya gyógyítóinak a sikeres kezelést. Társadalmi felelősségvállalásról, és arról a hírről is szó van, mely az orvosok és ápolók szakmai, illetve emberi magatartását, empátiáját tudatja a környezetünkben élőkkel.

Kellemes és ünnepi alkalom, nemes gesztus - hallottuk az adományátadón a Jósa András Kórházban. És azt is, hogy minden forintnak van helye a magyar egészségügyben. Emellett más oldalról is nagyon fontos az esemény híre.

„Van egy komoly üzenetértéke, amit mi, az egészségügyben dolgozók rendkívüli módon értékelünk. Jólesően fogadjuk ezeket az adományokat, mert azt jelzi, aki adja, megelégedett a munkánkkal. Ez a másfél millió forint nagyon jelentős összeg tud lenni, ha olyan dologra akarjuk fordítani, amire a finanszírozásból nem tudunk költeni.” - nyilatkozta Dr. Francz Monika, a Jósa András Oktatókórház orvgosigazgató-helyttese.

A mindennapi életet teszi kellemesebbé – a kórházban is - egy mikrosütő, egy klíma, egy televízió, vagy a most tervezett, célzott irányító rendszer kialakítása, mely a járóbetegforgalmat gyorsítja és egyszerűsíti, ahogy mondani szoktuk, tisztázza a betegutat.

A hematológia a belgyógyászat egyik részterülete, és az 1983 óta működő ellátásnak olyan átütő eredménye és  sikere van a terápiában, mely országszerte, de még azon túl is híres.

A molekuláris biológiai terápia egy innovatív kezelés, de az osztály élen jár az empatikus magatartásával is. Nekünk, potenciális betegeknek megnyugtató a tudat, hogy jó kezekben vagyunk a megyei kórház osztályain és intézményeiben.

„A hematológiai osztály a vérképzőrendszeri betegségek gyógyításával foglalkozik, ambuláns, illetve fekvőbeteg ellátás formájában is. A hematológia széles területet ölel fel a rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségektől, fehérvérűség, vérrák, lymfóma, nyirokcsomó daganatoktól kezdődően egészen az immunpatogenezisű vérképzőrendszeri elváltozásokig, a hiányvérszegénységekig. A leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, ami a lakosság nagy részét érinti, és talán banális betegségnek hangzik, de sok energiánkat elveszi, mert nagyon sok beteget küldenek hozzánk.” - tájékoztatott Dr. Szerafin László, a Hematológiai osztály vezető főorvosa.

Amellett, hogy új épületben, jó körülmények között folyik a gyógyítás, valóban feneketlen kút az egészségügy, így bármekkora felajánlásnak helye van. Tudja ezt az adományozó is, aki a társadalmi felelősségvállalást hangoztatta az átadón. Ő különben a promotions.hu ügyvezetője, és jó három évvel ezelőtt volt a kórház betege. Derült égből villámcsapásként érte a hír, egy pozitív szövettani eredmény alkalmával. Ma már mosolyogva beszél arról, ami 2019 áprilisa és júliusa között történt vele.

„Az egyik legjobb kezelést és empátiát kaptam ezen az osztályon, mint amit eddig Magyarországon láthattam. Itt egy olyan szakmai felkészültség látható, amely példa lehet minden kórház minden osztálya előtt ebben országban, és Európában is. Orvos és ápoló előtt egyaránt. A mai napig örülök, ha találkozom azokkal az ápolókkal, akik az infúziós csöveimet cserélgették, vagy segítettek felülni a kezelések folyamatában.” - mesélt tapasztalatairól az adományozó, Melles Maximilián.

Az orvosigazgató-helyettes a Szabolcs–Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke köszönettel és hálával fogadta az adományt, de ugyanez érvényes az adó 1%-ra. Mindenkit biztosít arról, hogy a lehető legjobb helyre kerülnek a felajánlók forintjai.

Kapcsolódó galéria

Adomány a kórháznak 20220907