Már novembertől elérhető lesz a lakosságnak szóló napelemes pályázat második szakasza
A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Horváth Péter Gyula/hirado.hu)

Már novembertől elérhető lesz a lakosságnak szóló napelemes pályázat második szakasza. Egyebek mellett nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és akkumulátor telepítésére lehet pályázni. A pályázat keretösszege több mint 200 milliárd forint. A kormány célja, hogy hazánk 2050-re klímasemleges országgá váljon – számolt be az M1 Híradó.

Az M1 által megkeresett mezőgazdasági vállalkozásnál már két éve napelemek fedik a tetőszerkezetet. A tulajdonos azt mondta: a rendszer a teljes áramfogyasztást fedezi. Az sem kerül neki pénzbe, hogy feltöltse az akkumulátoros gépeket.

Van egy műhelyünk, ahol szereléssel foglalkozunk meg gépjavítással, főleg télen. Ott megoldjuk ezzel az energiaellátást, meg vannak akkumulátoros gépeink, amiket ezzel tudunk tölteni” – tájékoztatott a napelemes rendszerük áramtermelésének felhasználásáról.

Egyre többen döntenek a környezetbarát megoldás mellett. Az egyik napelemeket forgalmazó cég igazgatója szerint érdemes ebbe az energiahatékony megoldásba fektetni, hiszen a háztartásokban gyakorlatilag mindenre használható.

A tervezett tavaszi időpont helyett már novemberben is beadható a pályázat a napelemes rendszerekre – jelentette ki az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Steiner Attila hozzátette: továbbra is azok pályázhatnak, akiknek a bruttó éves átlagjövedelme nem haladja meg a 4 850 000 forintot. Kiemelte: a 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást két célra lehet felhasználni.

Egyrészt napelemek telepítésére, illetve egy komplex csomag telepítésére, amely a napelem esetében egy fűtéskorszerűsítést, egy akkumulátor telepítését, illetve a nyílászárók cseréjét is magába foglalja” – fogalmazott.

A pályázat keretösszege több mint 200 milliárd forint. A támogatás célja – a magyar családok rezsiterheinek csökkentése mellett – az, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon.

 

Forrás: hirado.hu