Adomány – Közel félmillió forint értékű intenzív ágyat kapott a kórház
Fotó: Trifonov Éva

Közel félmillió forint összegű intenzív ágyat vásárolt a Most Élsz Egyesület a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórháza Gyermekosztályának. Az ágy az intenzív ellátásban olyan speciális igényeket is kielégít, mely a betegellátás és a beteg komfortja szempontjából fontos, valamint az ápolók terheltségét is csökkenti. Az átadó kedden történt.

A Most Élsz Egyesület az Autizmus Világnapja alkalmából szervezett jótékonysági sétát és futást április 2-án az Erdei Tornapályán. Egyben megemlékeztek dr. Endreffy Ildikó orvosbiológusról, aki 35 éven keresztül kutatta és segítette az autizmussal élő családok életét. Az egyesület fontosnak tartja a korábbi kapcsolatok ápolását a kórházzal, ezért a jótékonysági futáson/sétán befolyt összegből kívánta támogatni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Gyermekosztályát.

„A Most Élsz Egyesület idestova már 10 éve munkálkodik – mondhatni jubileumi évhez értünk. Egyedüli, első civil szervezet vagyunk az országban, mely az autizmus biológiai hátterének felkutatásával foglalkozik. Olyan orvosi protokollokat szeretnénk bevezetni Magyarországon, melyek segítenék ezeknek a gyerekeknek a gyógykezelését, gyógyulását” – mondta Farkas Árpád, az egyesület elnöke.

Speciális igényeket elégít ki

A nevezésekből összegyűlt összeget egyéb, saját forrásaikból kiegészítve az egyesület közel félmillió forint értékű intenzív ágyat vásárolt a kórháznak. Felvették a kapcsolatot dr. Dicső Ferenc, a Gyermekosztály osztályvezető főorvosával, az ott dolgozók javaslatára döntöttek az eszköz mellett.

„Ez az ágy azért fontos – bár kórházi ágyak vannak nálunk –, mert ez az intenzív ellátásban olyan speciális igényeket is kielégít, mely a betegellátás és a beteg komfortjának szempontjából sokkal több funkcióra képes, mint egy átlagos kórtermi ágy. A beteg mozgatásában, ágyban történő forgatásában nagy segítség, a nővéreknek is fontos, hogy ezek olyan szerkezettel ellátott ágyak, melyek minden irányba mozgathatók. Így az ő terheltségüket is nagymértékben csökkenti” – emelte ki Pap Judit ápolási igazgató-helyettes.

A futók hozzájárultak az adományhoz

Az április 2-i rendezvényre több mint kétszáz résztvevő érkezett, akik 4 és 8 kilométeres távon futhattak, vagy teljesíthették a 2 kilométeres sétát. Az intenzív ágy árának nagy része a jótékonysági futásra befolyt összegből származik, így a futók, sétálók nemcsak a saját egészségükért tehettek a programon, de hozzájárultak a kórházban fekvő gyerekek gyógyulási folyamatához, az ápolók hatékony munkavégzéséhez.

Kapcsolódó galéria

A Most Élsz Egyesület Adománya kórházunk részére