Adó 1+1 százalék – Egyre többen választják az online felajánlást
Fotó: Illusztráció

Idén több mint tíz százalékkal többen ajánlották fel online módon adójuk egy százalékát a tavalyi adatokhoz képest. Az adó egy százalék nagy segítség az egyházaknak és a civil szervezeteknek. 2020-ban kicsivel több mint 40 milliárd forintot ajánlhattak fel az adófizetők Magyarországon, ebből közel 18,6 milliárd forintról nyilatkoztak.

Az adózók minden évben támogathatják az egyházakat és a civil szervezeteket adójuk 1+1 százalékának felajánlásával, ezzel bárki élhet Magyarországon. Ez a bevételi forrás minden évben minden érintettnek fontos, a járvány miatt pedig most még nagyobb jelentősége van az egy százalékoknak.

Online felajánlások

A lakosság egyre inkább nyit az online ügyintézések felé, ez meglátszik az adó felajánlások esetében is, több mint egymillióan választották ezt a lehetőséget.

„Adózás tekintetében jelenleg meghatározó változások történnek ma Magyarországon, egyrészt arról van szó, hogy egyre többen rendelkeznek az adójuk egy százalékáról. 2021-es adatunk és információnk nincsen, de például 2020-ban több mint 2,2 millióan ajánlották fel az adójuk egy százalékát. Az utóbbi időben pedig azt látjuk, hogy a digitalizáció itt is teret nyer, a tavalyi évvel való összehasonlításban százezerrel többen ajánlották fel online formában az adójuk egy százalékát. Az ő összes számuk így 1,2 millió főre tehető.” – nyilatkozta Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója.

A digitalizáció előnye

A digitalizációnak köszönhetően könnyebb, egyszerűbb és átláthatóbb a rendszer, mind az adózó, mind pedig adóbeszedő számára jó lehetőség. Az online felajánlás idő- és költséghatékony, az adózó kiválaszthatja kinek szeretné adni az egy plusz egy százalékot. A kormányzat digitalizációja és adókönnyítési politikája ebben a tekintetben is látható, egyrészt egy tételes lista jelenik meg a civil szervezetekről, az egyházak esetében pedig, aki tavaly vagy a korábbi években már felajánlotta az adóját, annak megmarad a rendszerben a kiválasztott egyház, így ha valaki nem szeretne rajta változtatni, akkor neki automatikusan ott lesz a korábbi döntése – tette hozzá Pásztor Szabolcs.

19 milliárd felajánlott forint

2020-ban mintegy 19 milliárd forintot kaptak az adózóktól a civil szervezetek és az egyházak.

„2020-ban mintegy 40 milliárd forint felett rendelkezhettek az adófizetők egy százalék tekintetében és 18,6 milliárd forint erejéig éltek is a felajánlási lehetőséggel. A civil szervezetekhez és egyházakhoz mintegy 19 milliárd forintnyi felajánlás érkezett. Digitalizáció tekintetében egyre látványosabb az, amit az adórendszer is láthat, hiszen az adóhivatal e -szja portálján március 15. és március 20. között mintegy ötmilliós látogatottsági szám realizálódott. Ez a korábbi évvel való összehasonlításban mintegy 17 százalékos növekedést jelent. Ez egész ékes bizonyítéka annak, hogy az adózás tekintetében is gyorsuló ütemű a digitalizáció Magyarországon.” – tette hozzá Pásztor Szabolcs.

 A civil szervezeteket segíti, hogy már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van. Idén május 20-ig is több mint 40 milliárd forintról dönthettek az adózók, a 2021-es nyilatkozatok feldolgozása jelenleg még folyamatban van.