Adatbázis a katonahősökről – A Magyar Honvédség 175. évfordulójára készül el a honlap

Közép-Európában is egyedülálló feladatra vállalkozott a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, közel két évszázadnyi hősi halottról készítenek adatbázist. A 175 év katonahőseiről készült honlap már részben elérhető, a teljes munkát várhatóan 2023 márciusára fejezi be az intézmény.

Az elmúlt közel két évszázadban százezrek haltak hősi halált, estek fogságba vagy sebesültek meg a hazáért. Ezeknek a katonahősöknek szeretne emléket állítani a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Az intézmény több mint tíz éve dolgozik egy adatbázis létrehozásán, a katonahősök emlékezete program hat részből áll: adatokat gyűjtöttek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, az első világháború, a második világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc és a magyar néphadsereg hőseiről, valamint a Magyar Honvédség katonáiról is 1990-től napjainkig.

Készül az adatbázis

Ennek a munkának a részleteiről, illetve a már elérhető dokumentumokról tartott előadást Nyíregyházán a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, dr. Kovács Vilmos. A parancsnok úgy fogalmazott, az első világháború százéves évfordulójára készültek, amikor elindult ez a sokrétű, közel kétszáz évet átívelő munka. Úgy gondolták, ez a veszteségi adatbázis egy olyan társadalmi adósság, amit illik törleszteni.

Dokumentumok Bécsből és Pozsonyból

Nem volt egyszerű ez a feladat, minden adatbázist és adatforrást megkutattunk, ami lehetséges, nem csak Magyarországon. Ez kiterjedt projekt volt, egy tudományos alapkutatás, amit annak idején az első világháborús emlékbizottság is támogatott, a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Levéltár is részt vett benne. Azt gondolom, hogy minden Magyarországon fellelhető követ és forrást megmozgattunk, ami releváns adatokat szolgáltathatott ehhez a projekthez, illetve Bécsből, tekintve, hogy Osztrák-Magyar Monarchiáról beszélünk az első világháború idején, és Pozsonyból is hazahoztuk azokat az adatokat, amelyek egyáltalán még rendelkezésre állnak” – nyilatkozta dr. Kovács Vilmos Nyíregyházán.

Egyedülálló munka

A parancsnok azt is hozzátette, sem Ausztriában, sem Szlovákiában nincs ehhez hasonló adatbázis, ez a vállalkozás egész Közép-Európában egyedülállónak számít, amit most a Hadtörténeti Intézet és Múzeum végez. A katonahoseink.militaria.hu oldalon már elérhető az adatok egy része, keresni pedig születési és honossági vagy veszteségi adatok szerint is lehet, de akár rendfokozat, alakulat és az eltemetés helye alapján is.

Bővülő platform

Az első információkat két évvel ezelőtt osztották meg a honlapon, azóta tízezres nagyságrendbe kerültek be olyan katonahősök is az adatbázisba, amelyről nem tudott az intézet, rokonok keresték fel a szakembereket.

Ez egy interaktív felület, a kollégáim tudnak társadalmi bejelentéseket. Ha valaki tudja igazolni hitelt érdemlő dokumentummal, hogy az első világháborúban hősi halált halt, erről a családnak van valamilyen értesítése vagy más, hitelt érdemlő dokumentuma, akkor őt befogadjuk ebbe az adatbázisba. Online beküldi az igazolást és máris betesszük az adatbázisba, mi több, ha van a családnak fotója vagy egyéb más dokumentuma, akkor azt is szívesen feltöltjük. Összességében azt is mondhatjuk, hogy ez egy közösségi háló, hiszen sok mindenki fel tud tölteni, szakmailag korrekt módon, hitelt érdemlő dokumentumok alapján” – mondta a parancsnok.

175. évforduló

A Magyar Honvédség 2023-ban lesz 175 éves, ennek az apropóján készül el addigra a munka. Jelenleg mintegy másfél millió személy szerepel az adatbázisban, de várhatóan a kétmilliót is eléri majd a létszám jövő márciusban, amikor a teljes névsor elérhető lesz. A 175 év katonahősei között szerepelnek hősi halottak, békeidőben, szolgálatteljesítés közben megsebesült hadifogságba esett katonák, békefenntartó műveletek során életüket vesztett magyar honosságú katonák. Az első világháborúban nagyjából három és fél millió magyar katona harcolt, közülük mintegy hétszázezer vesztette életét a hazáért – ez is kiderül az adatbázisból.