A Zrínyi tehetséges fotósjelöltje, Zsatku Bettina

– Mikor kezdett érdekelni a vizuális kultúra, hogy kerültél kapcsolatba a fényképészet világával?

– Kicsi korom óta érdekel a fényképészet, szerettem megörökíteni a fontos pillanatokat, bár legtöbbször csak homályos kép lett a végeredmény. Nagyjából 14 éves korom óta foglalkoztat meghatározóan a fényképezés, mivel azóta rendelkezik a családom egy komolyabb Nikon géppel. A sok gyakorlás, érdeklődés és tanulás után pedig egyre jobban megszerettem ezt a tevékenységet.

 

TEHETSÉGES ZRÍNYIS DIÁK

 

– Melyik volt az első számodra emlékezetes fotó, amit elkészítettél?

– Az első ilyen kép a Zrínyi Ilona Gimnázium tehetségkutató pályázatára készült „Egymás mellett” címmel. Két osztálytársamat kértem fel modellnek, akikről a naplementében készítettem képet. Azóta is a kedvenceim közé tartozik ez a fotó.

[REKLAM]

– „Így lettünk mi rockerek” címmel nyílt kiállítás a fotóidból a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Mesélj a tárlatról, milyen fotókat láthatnak az ide látogatók, mi késztetett az elkészítésükre?

– A kiállítást a társadalomismeret érettségim projektmunkájaként készítettem el. Ez a feladat lehetőséget adott arra, hogy kipróbálhassam magam egy koncert fotózásában, hiszen ezelőtt még nem volt rá alkalmam. A szubkultúrákat választottam témámként, és megkértem egy kedves ismerősömet, hogy vezessen be a rockerek világába. Örömmel fogadta a kérést és felajánlotta, hogy kísérjem el őt, férjét és 5 éves kisfiukat a Radar zenekar nyíregyházi koncertjére. Jelen lehetettem a készülődés folyamatában is, ahol természetesen képeket is készítettem. Előkerültek régi ékszerek, relikviák és fényképek. Próbáltam a zenekar és a rajongók közötti családias hangulatot a középpontba állítani, így remélem, sikerült néhány sztereotípiát eloszlatnom a kiállítás segítségével.

 

FONTOS SZÁMÁRA A FÉNYKÉPÉSZET

 

– Milyen megvalósítandó ötleteid vannak a fotózás terén a jövőben?

– Szeretnék új témákat kidolgozni, valamint a hétköznapi életből elcsípni néhány pillanatot, megmutatni az emberek valódi arcát.

– Szeretnél esetleg a későbbiekben komolyabban foglalkozni a fotózással, esetleg tanfolyamokon mélyíteni a tudásod?

– Ha profiként nem is, hobbi szinten mindig is az életem szerves része lesz a fotózás. Sokat kell még fejlődnöm, így mindenképp szeretnék részt venni a jövőben valamilyen képzésen vagy tanfolyamon.

Farkas Fanni

(Fotók: Zsatku Bettina)