A terveknek megfelelően halad a Bujtosi Szabadidő Csarnok felújítása

2015 augusztusában kezdődtek meg az 1988-ban átadott Bujtosi Szabadidő Csarnok teljes felújításának beltéri munkálatai. 2013-ig csupán kisebb, állagmegóvó javítások zajlottak a csarnokban, így mire a komplexum a város tulajdonába került, olyan leromlott volt az állapota, hogy már nem volt alkalmas sportrendezvények minőségi lebonyolítására. Ezért döntöttek a csarnok teljes felújítása mellett. 2013 őszén közel 100 millió forint értékű beruházás keretein belül új parkettát kapott a létesítmény, a teljes megújítás ezután kezdődött meg. Magyarország központi költségvetéséből több mint 2 milliárd forintos forrás állt a rendelkezésre, így három ütemben, nyíregyházi beruházók segítségével elkezdődött a sportcsarnok teljes megújulása. Az első ütemben energiatakarékossági beruházások, és a későbbi fejlesztések előkészítéseként nagyobb átalakítások zajlottak. 2013 szeptemberére megtörtént a nyílászárók cseréje, a homlokzat szigetelése, a lapos tető felújítása, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer teljes cseréje. Lebontották a nyugati kültéri lelátót, így az épület külleme is új formát kapott. A sportpadlózat cseréje és a külső felújítás után a munkások a benti részeken dolgoznak.

 

Tervszerűen haladnak a munkálatok

 

Hajnal Gusztáv, a BUSZACSA igazgatója elmondta, jelen pillanatban a vállalkozó a bontási munkálatokat befejezte. Most az épületgépészeti alapszerelvényeknek a telepítése zajlik, amely hamarosan be is fejeződik. Az igazgató hozzátette, gipszkartonozással és aljzatozással folytatódnak a munkálatok, végül pedig az új lelátót és annak székeit alakítják ki. A külső munkáknál az új tűzvédelmi szabályzatnak megfelelően a spinkler tartályt építik, az új parkoló kialakítására pedig a tavasz folyamán kerül sor.

 

Modern csarnok a sportolóknak és a mozogni vágyóknak

 

Az előzetes elképzelések alapján a sportolók tavasszal vehetik birtokukba az épületet. Az új, korszerű csarnokban edzéseket segítő eszközöket építenek be. Egy kamerarendszer rögzíti majd, hogy mennyi időt töltenek a játékosok a pályán. Mindezeken túl hat új terem várja majd a sportolni vágyókat, amely különböző közösségi és szabadidősportra lesz alkalmas. Komfortosabbá válnak az öltözők, két bemelegítőterem és egy speciális rekreációs szoba is segíti a jövőben az edzésmunkát, ahol jégkamrában és jakuzziban regenerálódhatnak a sportolók. A vonzerőnövelő fejlesztések célja, hogy a csarnokot a sportolókon és a nézőkön kívül mások is látogassák: a terasz és a sportkávézó, a multifunkcionális és szekciótermek, valamint a kisebb tornatermek is a tömegsport keretein belül mozogni vágyók igényeit szolgálják majd. A beruházás végére megszépül a létesítmény környezete is: elbontják a kerítést, és egy nyitott, akadálymentesített, nemzetközi igényeknek is eleget tevő létesítmény fogadja a nyíregyháziakat és a városba látogatókat.

M. E.