A tea dicsérete

Szinte nincs olyan szeglete a Földnek, ahol ne fogyasztanák napi szinten. De nem kell messzire menni, hogy megállapítsuk, milyen népszerű ital a tea! Ha a kisbaba hasa fáj, édesköményből főznek neki enyhülést hozó italt. A szoptatós anyukák teakeveréket isznak a tej szaporítására. Fekete teához nyúlunk, ha élénkek szeretnénk maradni, zöldhöz, ha felfrissülésre vágyunk, gyümölcsteát kortyolgatunk hideg téli estéken, és gyógyteákat, ha valamilyen nyavalyánkat akarjuk természetes módon gyógyítani.

 

A szél véletlen műve

 

A teát nagyon sok legenda járja körül. A legismertebb szerint az italt Chen Nung kínai császár fedezte fel az időszámításunk előtti 2700-as években. Egy szellő a kertben vadon termő teából egy-két levelet a vezető forró vízzel teli csészéjébe fújt. Ezt megkóstolta az uralkodó, ízlett neki. Innentől indult a tea népszerű, világhódító útjára. Közel három évezreden keresztül a kínaiak kiváltsága volt a teafogyasztás, majd fokozatosan terjedt el más helyeken.

 

A teaszedés művészete

 

A teát minden termőterületen női kezek szedik, vigyázva arra, ne sérüljenek a levelek. Nem mindegy, milyen sorrendben történik a szüret, az első osztályú teához a csúcsrügyet és a felső kettő, míg a gyengébb minőségűhöz a harmadik vagy lentebb elhelyezkedő levelet szedik le. Hogy fekete, zöld vagy oolong tea néven kerül eladásra, azt a fermentálás (erjedés, erjesztés – a szerk.) módja határozza meg.

Fekete tea: teljesen fermentálják. A friss leveleket a napon szétterítik és egy napig szárítják, majd a megtöppedt leveleket nedves közegben raktározzák. Erre azért van szükség, mert a benne található cserzőanyagok, ha oxigénnel érintkeznek, elszínezik a leveleket.

Zöld tea: egyáltalán nem fermentálják, sőt a leszedett leveleket fölmelegítik annak érdekében, hogy az enzimek működését gátolják.

 

Oolong: félig fermentálják

 

Fehér tea: nem az erjesztés ideje, hanem maga a tealevél határozza meg. Ehhez ugyanis csak a növény bimbóit, illetve az az alatt található legfelső levelet használják fel. Szüretelésére egy évben mindössze két nap áll rendelkezésre, ezért is volt régen az uralkodócsalád kiváltsága fehér teát inni.

 

A legkedveltebb teák:

 

Earl Grey: fekete tea, amit bergamottolajjal ízesítenek. Ettől lesz az a jellegzetesen finom, citromosan édes illata. Nevét az 1830-ban Kínában járt angol külügyminiszterről kapta.

 

Jázmintea: zöld tea és jázminvirág elegye

 

Ezek a teák koffeint tartalmaznak, így fogyasztásukat kisgyerekeknél át kell gondolni. A magas vérnyomással együtt élők, illetve a fiatalok fogyasszanak inkább gyümölcs-, gyógy-,  illetve rooibos teát, amelyek nem tartalmaznak élénkítő anyagot. A dél-afrikai cserjéből készült főzet számos élettani hatással bír. Neve „vörös bokrot” jelent.

A teakészítés első számú szabálya, hogy mindig friss, tiszta vízből készítsük. Szálas teákat szűrővel, az egyszerűség kedvéért papír filterrel szűrhetjük le. Sok helyen csak a szálas teát ismerik el teának, de valljuk be, amióta a filteres tea divatban van, jelentősen egyszerűsödött a teakedvelők dolga.

 

… mivel

 

A teát az igazi ínyencek üresen, ízesítés nélkül fogyasztják. Jellemző azonban a cukor vagy méz, valamint citromlé páros, de különleges ízhatást érhetünk el, ha fekete teába egy kevés málnaszörpöt csepegtetünk. Angliában tehéntejet öntenek az ötóraiba, ennek karamelles állagát azonban a magyarok vagy kedvelik, vagy elképzelni sem tudják, hogyan lehet meginni.

Összeállította: Mikita Eszter

(Fotó: internet)