A távhős lakások több mint felében már melegek a fűtőtestek Nyíregyházán

Szeptember közepétől lehet kérni a fűtést a távhős lakásokban. A fogyasztók több mint fele már kérte a szolgáltatást. A Nyírtávhő Kft. felkészült a fűtési szezonra. 

Bár a nappalok még viszonylag melegek, éjszaka már gyakran lehűl a levegő. Sok épületben melegek már a fűtőtestek. Nyíregyházán 16 ezer lakossági fogyasztó és ezer intézmény használ távfűtést. Szeptember 15-től lehet kérni a fűtés bekapcsolását, és 10 ezren már éltek a lehetőséggel. Mivel a következő napokra is hűvöset jósolnak, a szakemberek úgy számolnak, 1-2 héten belül mindenhol kérik majd a szolgáltatást. Fontos, hogy a társasházaknál a közös képviselőnek kell igényelnie mindezt írásban, akár email-en is. Amennyiben ez a kora délutáni órákig megérkezik a Nyírtávhő központjába, még aznap bekapcsolják a fűtést. Az elmúlt években jelentősen nőtt a távhőfelhasználók száma, és ez az új uszodának köszönhetően tovább emelkedik. 

-Hamarosan üzembe vesszük az új városi uszoda hőközpontját, ez 1 megawattnyi fogyasztót jelent. Ez a legkorszerűbb technológiával felszerelt intézmény lesz, és 2-3%-át jelenti a fűtési rendszerünknek. A közép és hosszú távú terveink között szerepel, hogy szeretnénk további gázos intézményeket átkapcsolni távhőre – mondta Joó László a Nyírtávhő Kft. ügyvezetője. 

 A távhő a magyar családok, közintézmények és egyes gazdasági szereplők biztonságos és környezetkímélő, fűtés- és melegvízellátását meghatározó energiaforrása. A távhővel ellátott települések száma megközelíti a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladja a hatszázötvenezret. A felhasználók számának növekedése mellett, a piacbővülésnek és a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően egyre több a felhasználói hőközpont is. A Nyírtávhő Kft. célja az energiahatékonyság javítása, amit a rendszer korszerűsítésével és a távhőfogyasztók számának bővítésével érhetnek el. Az elmúlt években a Szegfű utcai vezeték földbe helyezésével lényegesen csökkent a hálózati hőveszteség, és több nagy közületi fogyasztót kapcsoltak a rendszerre.