A színházban most már mernek nagyot álmodni! - Készülnek az újabb előadásokra
A színházban most már mernek nagyot álmodni! - Készülnek az újabb előadásokra

Pótolják az elmaradt kamaraelőadások egy részét a szabadtérin, augusztus 16-tól pedig telt házas előadásokra készül a Rózsakertben a Móricz Zsigmond Színház. A teátrum vezetése úgy nyilatkozott, elkezdik a próbákat, készülnek a díszletek és közben a Vidor fesztivál szervezése is gőzerővel folyik.

A veszélyhelyzet hetei alatt készítettek kórházi rámpát a COVID épület számára, varrtak arcmaszkot és 7 óra 7 perckor, napi szinten az online térben is megjelent a Móricz Zsigmond Színház. A teátrum a járvány miatt március közepén zárták be a kapukat a közönség előtt.

Március közepén nem voltam színpadon...

Illyés Ákos pontosan egy új darab bemutatója előtt kapta a hírt, hogy nem lehet közönség előtt játszani. Addig szinte naponta lépett a világot jelentő deszkákra.

Az évad elején még az volt a terv, hogy négy előadásom lesz idén. Ebből három az, amit sikerült játszanunk. A negyedik ugye elmaradt. Úgy folyt az évad, mint a korábbiak. Kétnaponta, naponta előadás, nagyon sokat játszottunk hála Istennek, aztán jött ez a helyzet és nekem személy szerint az utolsó bemutatóm elmaradt. Meg is lepődtünk, nem is érintett jól, hirtelen azt sem tudtuk, hogy most mi történik körülöttünk a világban, de nyilván egy színházban dolgozó embernek ez nem egy jó helyzet. Dolgozunk, csinálunk, próbáljuk mindenfélével pótolni a mindennapjainkat, de azért hiányzik a deszka természetesen, nyilván ez éltet bennünket...

– mondta el Illyés Ákos, színművész.

Az elmúlt hetekben a színészek egymással is szinte csak az online térben találkoztak. Hogy ne kopjon a megtanult szöveg, online próbákat tartottak. Most a járványhelyzet enyhülésével azonban a Móricz Zsigmond Színházban is már az újraindulást tervezik.

Megindulnak a próbafolyamatok és elkezdünk a nyári szezonra készülni

A nagyszínpadot ma már a technikai munkatársak vették birtokba, de a színház igazgatója arról is beszámolt, hogy a színészek el kezdtek próbálni és már a nyári szezont tervezik, hiszen a megújult Rózsakert Szabadtéri Színpad rendelkezésükre áll.  

Jövő héten keddtől indulnának el a tényleges próbák. Természetesen betartva minden biztonsági intézkedést, megindul a díszletek gyártása, jelmezek gyártása. Úgymond a régi kerékvágásba visszalépünk, de előadások egyelőre nem lesznek. Illetve most a napokban reményeink szerint megkapjuk az engedélyt, hogy a szabadtéri színpadon 200 főig fogadhatunk be nézőket. Ezt nagyon alaposan át kell gondoljuk, hogy ezzel a 200 fővel érdemes-e az előadásokat megtartani, mert a nagyobb volumenű előadások pótlása gazdasági szempontból elég kérdéses

– szögezte le Kirják Róbert, a színház igazgatója.

Az igazgató hozzáfűzte, hivatalosan augusztus 16-a az a dátum, amikor már akár telt házas előadást is lehet tartani a szabadtérin. Kirják Róbert hozzáfűzte, a jelenlegi elképzelések szerint a Vidor fesztivál sem marad el, ennek érdekében már felgyorsították az előadások, koncertek szervezését.