A színek kémiája

A Miskolcról indult Kissné Kertész Katalin szülőhelyén, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban (mai nevén Lévay József Református Gimnázium) ismerkedett meg a kerámiázás különféle technikáival. Járt a tokaji alkotótáborokban, majd munkái sikerességét látva, felvételizett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika–rajz szakára. Ezt elvégezve, Demecserben kezdett tanítani és az itt szervezett táborok egyikében szeretett bele a tűzzománcba: megfogta, hogy mindig egyedi alkotásokat hozhat létre, nem lehet megismételni azokat. Elmondása szerint olyan, mintha a színek kémiájával lenne dolgunk. Saját stílusa csak sok kísérlet után alakult ki – szereti a nyugalmat, békességet, harmóniát, ezt próbálja átadni munkáival. És hogy milyen munkák is ezek pontosan? A képeken kívül ékszereket, domborműveket, címereket és mennyezeti elemeket is találhatunk a kínálatban – többek között a nyíregyházi Petőfi Sándor Általános Iskola homlokzatdísze is az ő nevét fémjelzi. Tehetsége és alkotásai gyümölcseként pedig 2010-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától átvehette az év kézművese kitüntetést.

 

SZÍNKAVALKÁD

 

A Móricz Zsigmond könyvtár társalgóját igazán különleges helyszínné varázsolta a tárlat. Az alkotó kedvenc színei, a vörösesbarna, zöld, kék és türkiz uralják a teret. A különböző motívumok, formák sokszor konkrét jelentéstartalmat hordoznak, megcsodálhatjuk például a zempléni dombokat, Tihanyt és a Badacsonyt is tűzzománc képpé válva. A kiállított alkotások között ékszerek is vannak – melyeket az érdeklődők meg is vásárolhatnak –, ezek főként a kalocsai és matyó mintákat követik és a piros szín dominál bennük.

 

TERVEZÉS ALATT

 

A kiállítás után a műterme átrendezése várja Kissné Kertész Katalint, majd egy kis elcsendesedés után jöhetnek az új gondolatok. Az alkotó elárulta, hogy tervben van egy francia technika fekete-fehér színkombinációjának saját stílusban való újraértelmezése, valamint a zöld, barna és sárga színek közel eső árnyalatainak képekben való ötvözésének kikísérletezése. Az egyik legjobban várható irány pedig a kalocsai és matyó stílus után, a beregi vidék motívumainak zománcra vitele és kollekcióba gyűjtése lesz!

Farkas Fanni