A Szent Jobb Nyíregyházán

Ezek egyik leglátványosabb és nagy tömegeket megmozgató eseménye a Szent Jobb országjárása volt. Nyíregyháza és Szabolcs vármegye népe 1938. július 3-án és 4-én róhatta le tiszteletét nemzeti ereklyénk elõtt.
A Szent Jobbot vivõ aranyvonat szerelvényét egy szalonkocsiból építették át. A képünkön is látható üvegfalakkal oldották meg, hogy az ereklyét ott is jól láthassák, ahol azt nem emelték le a vonatról, hanem csak áthaladt a szerelvény. A képen felfedezhetõk még az 1038-as és 1938-as évszámok, amelyek a szent király jubileumát hirdették, valamint Szent Imre és Szent István alakjai, a kocsi tetején pedig az aranyozott Szent Korona nagyméretû másolata a térdeplõ angyalokkal.

Az aranyvonatot Szabolcs vármegye határán, Újfehértó vasútállomásán egy díszes küldöttség fogadta. Az õ vezetésükkel érkezett meg a vonat a tervezett esti 9 óra 39 perc helyett mintegy félórás késéssel, a virágokkal és zászlókkal feldíszített nyíregyházi vasútállomásra. A zivataros idõ miatt a Szent Jobb ereklyetartóját egy katonai teherautó szállította, míg magát a szent ereklyét arany-üveg tokjában Mészáros János érseki helynök, a Szent Jobb õre egy kocsiban ülve vette magához. „Zászlók, virágos, fénylõ ablakok, ezrek sorfala között vonult be a Szent Jobb” a római katolikus templom elõtti térre. Itt visszahelyezték az ereklyét tartójába, majd vitéz dr. Jé¬key Ferenc fõispán egy beszédben méltatta a Szent István-i gondolatnak jelentõségét. A beszédet követõen az ereklyét a templom szentélyébe vitték, ahol az alabárdos díszõrségen kívül félóránként négy-négy katolikus képviselõ-testületi és vallásos egyesületek tagjai álltak õrt, hajnali négy órától pedig szentmiséket mondtak a fõoltárnál. A reggel 7 órától tartott tábori misén Török Dezsõ kanonok búcsúztatta a nemzet ereklyéjét, amelyet aztán újra díszes menet kísért a vasútállomásra, hogy tovább folytathassa a nemzetet egyesítõ országjárását.

Ilyés Gábor helytörténész (www.emlekjelek.hu)