A pillangók szabadok a MÛvész Stúdióban

 Munkácsy Julianna, a Móricz Zsigmond Színház szervezõirodájának vezetõje is olyan embernek tartja magát, akinek szüksége van a szabadságra, hogy megvalósíthassa az álmait. Ezek egyike, hogy producerként színre vihesse A pillangók szabadok címû darabot, amit 2010-ben a budapesti Thália Színházban látott, ahol osztályvezetõként dolgozott. Marjai Virág, Ozsgyáni Mihály és Béres Ilona keltette életre a megható történetet. (A vak fiú és a szertelen ifjú színésznõ románcának remek filmes adaptációjára – Goldie Hawnnal a fõszerepben – bizonyára sokan emlékeznek.) Visszatérve teátrumunkba megismerte Vaszkó Bencét, akit alkalmasnak tartott Leonard Gershe vígjátékának színrevitelére. Ma már örül, hogy a férfi fõszerepet is neki adta, de egy percig sem volt kérdéses számára, hogy az édesanyját Pregitzer Fruzsina kell, hogy játssza. A másik kulcsfigurát, a 21 éves, nehéz sorsú, de kitörni vágyó lányt Bende Kinga alakítja.

Munkácsy Julianna

Bence ukulelén játszik

– Az elõadásban dalok is felcsendülnek, amelyeknek zenéjét Olajos Gábor szerezte, a szövegét pedig Bence írta, aki ukulelén is játszik majd – újságolja Munkácsy Julianna. – A Vakok és Gyengénlátók Egyesületében Nemes-Nagy Tünde megyei elnök segített nekünk eligazodni az õ sajátos életviszonyaik között: hogyan kell fehér bottal közlekedni, miként erõsödik meg a többi érzékszerv a hiányzó pótlására... Ezekre az ismeretekre szükség volt, hiszen egy vakon született srácot kell megtestesítenie, akinek édesanyja, egy híres, felsõbb körökbõl származó írónõ, kiskorától dédelgeti, fojtó szeretetével óvja, szinte elzárja a külvilágtól. A fiú felnõve rájön, a saját útját kell járnia, ezért elköltözik otthonról. Egymásba szeretnek a szomszéd szoba bérlõjével, a színészi ambíciókat tápláló, elõkelõ felmenõkkel nem rendelkezõ Jill-lel, ami nem tetszik a mamának. Nagyon szereti és félti a fiát: mi lesz, ha csalódik? A lány az anyát önvizsgálatra készteti: jól nevelte-e agyondédelgetett gyermekét? Jól látta-e a fia boldogságához vezetõ utat, avagy ki is a vak tulajdonképpen? Ahogyan a darabban elhangzik: „Senki sem olyan vak, mint az, aki nem akar látni.”

Akadálymentesített elõadások

Mint megtudtuk, a díszleteket Nagy Fruzsina látványtervezõ és Boldizsár Zsolt, a színház szcenikai vezetõje készítették. S hogy mindez a vakok és gyengénlátók számára is elképzelhetõ legyen, elõadás elõtt megtapinthatják a bútorokat, a jelmezeket, s elmondják nekik, mit látnának a színpadon. A jövõben tervez olyan elõadást is, melyre audio-narrátort hív, hogy a látássérültek számára is emlékezetessé tegye a színházi élményt.

Az elõadás megértését a hallássérülteknek Demeter-Szabó Ildikó, a SINOSZ jelnyelvi tolmácsa segíti. Julianna fogyatékkal élõ emberek iránti elkötelezettsége egyre erõsödik. Jelnyelvi tanulmányai mellett szeretne részt venni audio-narrátor képzésen is, így lenne számára teljes a kommunikációs akadálymentesítés. Egyelõre tíz elõadásra kérte és kapta meg a játszási jogot, de ez a szám növelhetõ. Szeretné, ha eljutnának vele az ország különbözõ pontjaira, akár fesztiválokra is. Az egyeztetés nem lesz egyszerû, ugyanis a következõ évadban Vaszkó Bence a József Attila Színház hat produkciójában játszik majd, miközben a Móricz Zsigmond Színházban is lesz premierje áprilisban, a Fõfõnök címû Lars von Trier-komédiában, s fellép a korábbi nagysikerû darabokban is: a Dollárpapában és a Bál a Savoyban címû operettben. Az MJ Produkció logójában is szerepel a pillangó. Arra utal, hogy szabadon kell szárnyalni, álmodni, s azt, a nehézségeket leküzdve, meg kell valósítani, a színházkedvelõk örömére.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)