A Nyírség literátorainak nagyjai Nyíregyházán

Ratkó József, Czine Mihály, Rákos Sándor. Néhány név a nyírségi literátorok nagyjai közül, akiket bemutat a Jósa András Múzeum időszaki kiállítása. Az ötlet dr. Bánszki István nyugalmazott főiskolai tanártól ered, aki azt mondta, az, hogy tárlat mutassa be a Nyírség irodalmárait, nem csupán ötlet, sokkal inkább álom. Ő ugyanis a nagy literátorok számára Nyírségi Irodalmi Múzeumot alapítana.
A gyűjtőmunka öt évvel ezelőtt kezdődött el, irodalombarátok, könyvtárosok végezték a kutatómunkát, amelynek eredményeként mintegy 50 nyírségi irodalmár munkásságát ismerheti meg a nagyközönség.

– Minden „rendes” városnak van irodalmi múzeuma, pont a Nyírség maradjon ki, ahol ennyi tehetséges ember született? – mondta dr. Bánszki István nyugalmazott főiskolai tanár. – Fontosnak tartom, hogy ne maradjunk ki a kultúrvárosok sorából.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nyírség literátorainak nagyjai Tiszaberceltől Szatmárcsekéig című kiállítást ünnepélyes keretek között nyitották meg a Jósa András Múzeumban. A tárlat megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: a gyűjtemény példaértékű, fontos, hogy a Nyírség és Nyíregyháza kultúráját megőrizzük, és ápoljuk nagyjaink szellemiségét. Bánszki István gyűjteményének és a megálmodott irodalmi múzeumnak próbálnak a városban helyet találni.

– Elképzelhető, hogy a Jósa András Múzeum területe bővül, a dufartban van még olyan lakás, amit eddig még nem sikerült felújítani, ott lehetséges, hogy ideiglenes jelleggel létrehozható egy ilyen múzeum – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – Előttünk áll egy új európai uniós pályázati ciklus, amely erre is lehetőséget adhat. Szükség van egy olyan múzeumra, amely bemutatja a megye irodalomtörténetét.

A nyírségi literátorok nagyjait bemutató kiállítás év végéig látható a Jósa András Múzeumban.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)