Oltás – A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ mindkét telephelyén megkapták a vakcinát
Fotó: Szarka Lajos

A megyei oltási munkacsoport döntése alapján január 30-án került sor a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ mindkét telephelyén – a Rozsnyai utcai és a Pacsirta utcai bentlakásos idősotthonokban – a Pfizer-BioNTech COVID-19 védőoltások beadására.

 

Február elsejére 1124 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 54, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 578 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 264 260 fő, az aktív fertőzöttek száma 91 872 főre csökkent. 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 237 872 fő kapott oltást, közülük 61 266 fő már a második oltását is megkapta. Magyarország ezért mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. Pénteken újabb vakcina beszerzéséről született megállapodás: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt. A fertőzöttek száma csaknem 103 millió, a halálos áldozatoké több mint 2,2 millió a világon. A koronavírus elleni vakcinabeszerzésben Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebook-oldalán. Menczer Tamás videójában kiemelte: a vakcinabeszerzésnél minden nap számít, „aki időt nyer, életet nyer”. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai bentlakásos idősotthonában is sor került a vakcina első körös beadására, az egyik ellátott, Komjáti Mária már több mint egy éve nem látta a gyermekeit, reméli, az oltásnak köszönhetően minden visszarázódik a régi kerékvágásba.

„Mindenkinek ajánlanám. Azért, mert ez egy olyan világbetegség, hogy ezt másképp legyőzni nem lehet, csak ilyen védőoltással.”

Az oltás beadása önkéntes, az életkoruk és betegségeik miatt veszélyeztetett csoportba tartozó gondozottak és az ott dolgozók oltással kapcsolatos tájékoztatása megtörtént, akik egy fő gondozott kivételével valamennyien éltek ezzel a lehetőséggel. Az idős lakókkal kapcsolatba kerülő dolgozók mindegyike – felelősségteljes döntést hozva – az oltás felvételét választotta, akárcsak az olyan mindennapi munkát segítő munkatársak, mint a gyógymasszőr, gyógytornász és a mentálhigiénés szakember.

„A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban két telephelyen indult meg az ellátottak és az intézmény dolgozóinak az oltása. Mindkét telephelyen csaknem 100 százalékos részvételi aránnyal vesznek részt mind az ellátottak, mind pedig a kollégák, hiszen mindannyian nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy elejét vegyük az esetleges fertőzések kialakulásának, és ezzel az a célunk, hogy minél hamarabb visszatérhessünk a normális kerékvágásba, tehát az élet folytatódjon úgy, ahogy a vírushelyzet előtt ez történt” – erről Dancsné Barna Hilda, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ intézményvezető-helyettese beszélt.

Az első oltást így összesen 61 idős gondozott és 44 dolgozó, illetve segítő munkatárs kapta meg a hétvégén. A bonyolult logisztikát és szervezést igénylő feladat ellátását nagyban segíti, hogy az érintettek már kitöltötték az oltás felvételéhez, beadásához szükséges dokumentumokat. A vakcinázást a Jósa András Oktatókórház egészségügyi dolgozói végzik.