A Nyíregyházi Állatparkban a 2019-es esztendőben több, mint kétszáz apróság született
A Nyíregyházi Állatparkban a 2019-es esztendőben több, mint kétszáz apróság született

Mozgalmas évet hagyott maga mögött a Nyíregyházi Állatpark, a 2019-es esztendőben számos állatcsalád kifutójában kopogtatott a gólya. A teljesség igényével nehéz lenne számba venni őket, hiszen több, mint kétszáz apróság született.

Ritka félmajom, sárga szakállas maki születésével indult a 2019-es bébibumm a Nyíregyházi Állatparkban, aztán szinte minden héten ritka és különleges állatok jöttek világra, jórészt olyan tenyészpároktól, melyek az Európai Fajmegőrzési Program keretében élnek a parkban. Rekord gyorsasággal növekedett, 1 hónap alatt 1 métert nőtt a japán daru fióka a Sóstó Zoo-ban. A barna pihetollakat viselő fióka 30 napnyi kelés után bújt ki a tojásból, melyet a monogám párkapcsolatban élő daru tenyészpár felváltva költött ki, tollazata 1,5-2 év múlva lesz szüleihez hasonló. A nyári időszakban aranykezű tamarin ikerpár is napvilágot látott az állatparkban. A furcsa kinézetű majmok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább. Az állatok testét hosszú fekete szőrzet borítja kivéve a végtagjaikat, melyek narancs-vöröses színűek, emellett arcuk sötét, szőrtelen és kissé elálló fülük van. A tamarin tenyészpárt és a két kis apróságot a park különleges külsejű állatokat felvonultató Viktória házában láthatja a nagyközönség. Pampanyulak vagy más néven nagy marák születtek a park Dél-Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerében is. Az itt élő 3 tenyészpár közül mindháromnak született egy-egy kölyke. Kis panda ikerpár látott napvilágot még az állatparkban, a kölykök négyhetes korukban estek át életük első állatorvosi vizsgálatán.

Révészné Petró Zsuzsa a Nyíregyházi Állatpark szóvivője elmondta:

A kis panda, vagy más néven vörös macskamedve szülők 5 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A nőstény Ting-ting Pozsonyból, míg párja Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A tenyészpár igen sikeres, hiszen harmadízben született ikerpár, az egyébként zárt tartási körülmények között nehezen szaporítható állatoknál. Nagyon fontos az állatkerti védelmük, hiszen a természetben jelenleg alig 10.000 egyed él - a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban - s számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése, illetve az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt.

Állatkerti séta közben érdemes volt hosszasan elidőzni a kifutók előtt, hiszen zsebből kikandikáló benett kengurukkal is találkozhattak a látogatók, a kicsik 3-4 hónapos korban dugták ki először a fejüket az erszényből. És, a Tarzan ösvényén az állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében is kopogtatott a gólya, Rotschild zsiráf született. A kis zsiráf borjú habár nőstény, testmérete a bikákkal vetekszik, hiszen 175 cm-es magassággal és 60 kg-os testsúllyal látott napvilágot. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, köztük 7 a Nyíregyházi Állatparkban él.

 

Helmeczy Éva