A Nemzeti Összetartozás Napja – Emlékműsor csütörtök este a Nyíregyházi Televízió műsorán

Június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja van. A nemzeti emléknapot 2010. május 31-én iktatta törvénybe az Országgyűlés, emlékezve a Magyarországra súlyos következményekkel járó, példátlan országcsonkításra, az egybehangzóan igazságtalannak tartott trianoni békediktátum aláírására. A Nyíregyházi Televízió egy több részből álló műsorban ünnepi gondolatokkal, versekkel, zenével, tánccal emlékezik, melyet csütörtökön 20 óra 30 perctől tekinthetnek meg a nézők, vagy visszanézhetik itt, weboldalunkon.

A Rákóczi Szövetség létrehozott egy virtuális időkapszulát, Magyar vagyok 2020 elnevezéssel, ahová 2020. június 4-ig bárki elhelyezhette „Magyar vagyok...” kezdetű videó, hang, vagy szöveges üzenetét a  www.magyarvagyok2020.hu oldalon. A virtuális időkapszula 2020. június 4-én bezárult, és legközelebb csak húsz év múlva, 2040. június 4-én nyílik ki újra. A szövetség azzal a kéréssel fordult az Önkormányzathoz, hogy a virtuális kapszula közösségek számára megnyitott felületén helyezze el a település „Magyarok vagyunk...” kezdetű, jövőnek szóló üzenetét, melyet Nyíregyházát képviselve dr. Kovács Ferenc polgármester mondott el.

A Nyírség Táncegyüttes különleges módon emlékezik

#összetartozás100folk – Ez az internetes címe annak a kezdeményezésnek, amelyhez jelentős számban csatlakoztak a Kárpát-medencei táncegyüttesek, illetve a felnőtt táncegyütteseket képviselő Martin György Néptáncszövetség is. A kéthónapos kényszerpihenő után a Nyírség Táncegyüttes táncosai is alig várták, hogy ismét hódolhassanak régi szenvedélyüknek, a néptáncnak, így aztán teljes természetességgel csatlakoztak ők is a felhíváshoz! A felvételek során a rendkívül gazdag folklórkinccsel rendelkező megyénk sok tánctípusából táncoltak a Nyírség táncosai, többnyire improvizálva, a kamerák előtt rögtönözve a korábban megtanult táncok ízes motívumait! Kiskállói oláhos (ugrós), ecsedi és tyukodi verbunk, tirpák csapás, rétközi és szatmári csárdások, kiskállói átvetős csárdás, ajaki leánytánc, bökönyi asszonycsárdás, szatmári pásztorbotoló, cigánybotoló és cigánytáncok – ezekről a táncokról készültek felvételek városunk nevezetes helyszínein és a Sóstói Múzeumfaluban, természetesen a veszélyhelyzetre vonatkozó előírások lehetőség szerinti betartásával. Az országos programhoz való csatlakozás mellett a napokban a Nyírség a Nemzeti Összetartozás Napjának helyi, nyíregyházi megünneplésére is készült – tájékoztatott minket az együttes vezetője, Demarcsek György. Élő, városi, ünnepi műsoruk, amely egy meghívott, felvidéki együttes közreműködésével készült volna, ugyan ebben az eredetileg tervezett formában elmaradt, helyette azonban egy filmet készítettek a helyi és a közösségi média számára a közelmúltban felvett táncok, képek, helyszínek, versek, zenék, hangulatok felhasználásával, a CamCorD Produkció segítségével! A filmet – melynek szereplői, narrátorai, forgatókönyvírói, szerkesztői és rendezői a Nyírség táncosai és vezetői – szívesen ajánlják a lassan-lassan a megszokott, rendes kerékvágásába visszazökkenő, újra induló életünk sodrásába visszakerülő nyíregyháziak helyi és nemzeti összetartozásának erősítésére! A 30 perces film címe: „Nem úgy van most, mint volt régen…”, s ez a filmben elhangzó egyik zene címe is, amely a Muzsikás Együttes régi felvétele. A címben foglalt állítás vonatkozik a 100 évvel ezelőtti események miatt bekövetkezett nemzeti tragédia következtében érzett, nehezen múló fájdalomra, de a mostani, világszerte dúló járvány által megváltozott világunk torokszorító eseményeire is! – Hiszünk a kárpát-medencei hagyományos folklór nemzeti identitásunkat és összetartozásunkat jelképező és erősítő hatásában valamint jelmondatunk el nem évülő érvényességében: „Eredetiség és sokszínűség! Nyírség!” – vallják a táncosok.

Színművészek is csatlakoztak

Néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy a koronavírus-világjárvány miatt lehetetlenné válik a centenáriumi emlékezés, amelyet Nyíregyházán mindig közösen szervez Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal. S noha ez a helyzet enyhülésével és egy május végi kormányrendeletben foglaltak betartásával ha nem is az eredetileg képzelt keretek között, de lehetségessé vált, az idei főszervező, a megye egy szerkesztett műsort készített a Kölcsey Televízió segítségével, hogy a virtuális térben mindenképpen legyen lenyomata az évfordulónak. A produkció szerkesztője, egyben egyik szereplője a Móricz Zsigmond Színház Jászai-díjas színművésznője, Pregitzer Fruzsina, aki alkotótársaival – Bata Hajnalkával, Nyomtató Enikővel, Petneházy Attilával és Rák Zoltánnal – a trianoni békediktátum 100. évfordulóján emlékeznek és emlékeztetnek dokumentumokkal, visszaemlékezésekkel, népdalokkal, népzenével, fontos irodalmi anyagokat és verseket idézve. A műsor gondolatsora 100 évvel ezelőtt kezdődik, s a szerkesztői vágyak szerint a nemzeti összetartozás jegyében ér véget, előre tekintve.

A Szabolcs Néptáncegyüttes öt párja is táncolt

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes #összetartozás100flok nevű kezdeményezésére is készült egy egyedülálló kisfilm. A kezdeményezést a koronavírus-járvány ihlette, ha már nincs mód a Nemzeti összetartozás napján - Trianon 100. évfordulóján a közösségekben történő emlékezésre a hagyományos módon, akkor minden kárpát-medencei népművészt arra biztatnak, hogy öltse fel viseletét, keresse fel szűkebb pátriája emblematikus, épített vagy természeti örökségét reprezentáló helyszíneit és készítsen egy–két perces videófelvételt, ekképp felvillantva saját vidékük, vagy más néprajzi táj tánchagyományát.

Az elkészült videókat majd' félórányi válogatásban tették közzé a közösségi médiában, a Nemzeti Összetartozás Napján, 2020. június 4-én, melyre immár több mint 300 felvétel készült Kárpát-medence szerte azzal az üzenettel, hogy összetartozunk! A visszajelzések alapján a Szabolcs Néptáncegyüttes is megjelenik majd a felvételben, a csapat 5 párja, Kácsor-Ignácz Gabriella és Kácsor István nemrég készített Tamásbokri koreográfiájának részletét mutatta be városunk 6 különböző helyszínen, a Geri-dombon, a szerelmesek szigetén, a Bujtosi Városligetben, a Benczúr téren, a Hősök terén, valamint a Kossuth téren. Céljuk a jövőben egy teljes együttesre kiterjedő, még különlegesebb film elkészítése, mellyel nem csak városunkat és kultúránkat is népszerűsíteni tudjuk majd.

A Nemzeti Összetartozás Napján, a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készített emlékműsorunk június 4-én, csütörtökön látható a Nyíregyházi Televízió műsorán, majd visszanézhető itt, a www.nyiregyhaza.hu weboldalon. Továbbá érdemes figyelemmel kísérni a a múltidéző Vetítő című műsort is, hiszen ott is figyelmet szentelünk a centenáriumnak.