a megyei kórház gyermekrészlegének az alapítványa nyert a MOL Gyermekgyógyító Programjában

A vírushelyzet ellenére a MOL Alapítvány ebben az évben is változatlan keretösszeggel hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Program pályázatát az élmény- és művészetterápiás programok támogatására. A kuratórium döntése alapján a 2020/21-es tanévben összesen 34 szervezet tud évközi fejlesztő foglalkozásokat, illetve téli és nyári táborokat megvalósítani az elnyert, mintegy 45,3 millió forintos támogatás felhasználásával. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi „Kérlek, segíts..." Alapítvány pályázot sikerrel.

A MOL Gyermekgyógyító Program felhívására a pandémiás helyzet miatt 20%-kal kevesebb, összesen 96 pályázat érkezett, hogy anyagi támogatást kapjanak a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokra. Az anyagi támogatás igénye a tavalyi évhez képest arányosan viszont 20%-kal magasabb volt és a keretösszeg négyszeresére pályáztak a civil szervezetek. A MOL Alapítvány kuratóriuma végül 34 szervezetet választott ki és így közvetetten csaknem 8000 gyermeket támogat, összesen 45,3 millió forint összegben.

A sikerrel pályázó nyíregyházi „Kérlek, segíts..." Alapítvány a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermekrehabilitációs osztályán kezelt különböző krónikus betegségben szenvedő gyermekcsoportok számára 2013 óta szervez nyári intenzív fejlesztő táborokat, amelynek része a művészetterápiás csoportos foglalkozás, a személyiségfejlesztő, szorongásoldó művészet- és élményterápiás ellátás és a hétvégi élményt nyújtó külsős programok. A mozgássérült, gerincbeteg, izombeteg vagy túlsúlyos gyerekeknek a programok segíthetnek a betegséggel összefüggő lélektani folyamatok megértésében és kezelésében. A MOL Gyermekgyógyító Programban először pályázott és nyert el támogatást a gyermekosztályt segítő alapítvány a jövő nyárra tervezett négy kéthetes tábor megrendezéséhez.

Az intenzív terápiás programok délutáni és hétvégi elemeit a kórházi alapellátáson felül nyújtjuk, ennek finanszírozása korábban is csak az alapítványon keresztül volt lehetséges. Nagyon örülünk, hogy a támogatással a jövő évi programok biztosítottak és ezzel a különösen hátrányos helyzetű gyerekeknek és családjaiknak tudunk segítséget nyújtani" – mondta Dr. Kántor Katalin gyermekneurológus, a gyermekrehabilitációs osztály vezetője.

A pályázatokat orvosszakértők és szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai Dr. Hauser Péter, a BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának vezető főorvosa, gyermekonkológus, Dr. Hammer Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa és Pálmai Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház nyugalmazott pszichológusa.

A sikerrel pályázó szervezetek a támogatásból országosan 10 művészetterápiás programot és 24 élményterápiás évközi programot, illetve téli és nyári táborokat valósítanak meg. A civil szervezetek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, amelyet legtöbb esetben a terapeuták bérére fordítanak, ezáltal a foglalkozások a rászorulók számára is könnyebben elérhetők. A tavaszi karantén alatt sok szervezet került nehéz helyzetbe, mivel terápiás programjaikat le kellett állítani. Néhányan a kényszer szülte megoldásokból előnyt kovácsoltak és az egyéni terápiákat online csatornákon tudták folytatni. Vannak olyan szervezetek is, amelyeknél az online tapasztalat tartósan be tudott épülni és jó kiegészítője lehet a későbbiekben is az offline alkalmaknak.

A nyertes szervezetek 4-4 liter MOL Hygi fertőtlenítőszert is kapnak idén ajándékba.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások teljes összege meghaladja a 700 millió forintot és több mint 120.000 beteg gyermeknek segített.

A támogatott szervezetek teljes listája ITT érhető el.

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét. Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 5000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében több mint 550 projekt nyert el támogatást 2005 óta, akik több mint 120.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi.

 
További információ: www.molalapitvany.hu