A málenkij robotra emlékeztek Nyíregyházán
Hétfőn délelőtt a Zrínyi Ilona Gimnáziumban egy dokumentumfilmet mutattak be, amelyben megyebeli túlélők mesélik el történetüket. Délután pedig a megyei levéltárban tartottak szakértők és kutatók előadásokat a témában. Itt egy könyvebmutató is volt. A kötet az elhurcolt szabolcsi, szatmári és beregi áldozatok listáját tartalmazza.

A málenkij robotra elhurcoltak előtt tisztelgő programokat rendezett a Magyar Nemzeti Levéltár Megyei Levéltára és a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium. Délelőtt a középiskolában levetítették az Amit még megtartott az emlékezet című dokumentumfilmet, amely beszélgetéseket tartalmaz a málenkij robot szabolcsi, szatmári és beregi túlélőivel. Dr. Szilágyi László kutatótanár elmondta, több mint 20 órás nyersanyagból állították össze a 40 perces filmet. Ezt szakaszokra osztották a begyűjtéstől a lágerig, a munkától a szökés lehetőségéig, az életkörülményektől, a reményen át a hazaérkezésig.

 

KUTATÁSOK ÉS NÉVSOR



Délután a levéltárban folytatódtak a megemlékező programok. Előadások hangzottak el a Civilek elhurcolása Szovjetunióba, illetve A kárpátaljai és német polgári lakosság tömeges elhurcolása a Szovjetunióba címmel. Stark Tamás, a MTA munkatársa rámutatott, háromszázötven doboznyi anyagot néztek át a Külügyminisztérium hadifogoly osztályáról, amiből egy dokumentum kötetet készítettek. Ebből látszik az is, hogy a Szovjetunióba került magyar foglyoknak körülbelül az egyharmada civil volt, tehát sok tízezer emberről beszélünk, akinek igyekszenek feltárni a sorsát, valamint az egész elhurcolásnak a történetét.

Az eseményen bemutatták az Emlékezetül című könyvet, melyet Galambos Sándor és Kujbusné Mecsei Éva szerkesztett. A kötet az elhurcolt szabolcsi, szatmári és beregi áldozatok névsorát tartalmazza.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)