Téltemetés a Sóstói Múzeumfaluban
Elűzték a telet a Sóstói Múzeumfaluban. A hétvégén igazi lármával és mulatozással próbáltak meg a hagyományőrző csoportok véget vetni a mínuszoknak úgy, ahogy évtizedekkel ezelőtt elődeik is tették ezen a vidéken.

A szamosháti farsangoló télűzői jókedvű mulatozással próbáltak meg pontot tenni a régóta tartó kemény hideg végére a Sóstói Múzeumfaluban. A hagyományos farsangi mulatságon a térség szokásai elevenedtek meg. A panyolai Szamosparti Nyugdíjas Klub tagjai olyan jelmezekbe, maskarákba bújtak, amelyekben egykoron nagyszüleik is táncoltak tél végén. A szatmári dramatikus játék mellett a látogatók szórakoztatásáról a Nyírség Táncegyüttes gondoskodott. Aki kedvet kapott a tánchoz, beállhatott a viseletbe öltözöttek közé, és együtt rophatták a Bürkös zenekar muzsikájára. A Múzeumfaluban a legkisebbekre is gondoltak, ők elkészíttették a nagyvilág farsangi álarcait és játékos táncházban ismerkedhettek meg a vidékre jellemző táncok alaplépéseivel.


Pulyaszedő és medve

 

Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója elmondta, ezek a farsangi szokások a hatvanas években még élő hagyományként működtek a szatmári és szamosháti területen. Az igazgató hozzátette, a felvonuláson ezek az úgynevezett zsánerfigurák és állatalakok elevenedtek meg. Ilyen a szitás, a tollszedő, az állatalakoskodók közül a medve, a gólya és a ló alakoskodó.

A farsangi hagyomány szerves része a mulatozáson kívül az evés-ivás is, így még a nagyböjt előtt a szervezők a betevőről is gondoskodtak. A látogatókat zsíros kenyérrel, tepertővel, forralt borral és meleg teával várták, de nem maradhattak ki a sorból a tipikus farsangi sütemények, így a farsangi fánk sem. A Sóstói Múzeumfalunak feladatai közé tartozik az, hogy nem csak a hagyományos népi építészetet és annak berendezéseit mutassák be, hanem azokat a szokásokat is, amelyek a megye mai területére jellemzőek voltak.

 

Leporolták a régi jelmezeket

 

Muhari Zoltán, Panyola polgármestere a pulyaszedő bőrébe bújt a mulatságon. Elmesélte, korábban a fonókban tevékenykedő lányokat riogatták a férfiak. A maskarás hozzátette, a mostani felvonulás annyival másabb, hogy fiatalokkal és Panyola szülötteivel próbálják meg közösen feleleveníteni a régi szokásokat.

A télűzők a meteorológiai előrejelzések alapján jó munkát végeztek, hiszen ezen a héten már megszűnnek az éjszakai fagyok és napközben is 5 fok fölött lesz a levegő hőmérséklete. Kemény hidegre pedig már nem kell számítani. Ezen a hétvégén lezárul a farsangi időszak és kezdetét veszi a húsvét előtti negyven napos böjt.

ME.